Založ si blog

stretnutie premiérov v Komárne 3 ( sci-fi )

 
 Spočiatku sa zdalo, že pán premiér Fico skôr privíta delegáciu mimozemšťanov, jeho veľké, láskavé ruky ale nakoniec Bajnaiho k rokovaciemu stolu priťiahli.
 
Pán premiér Fico a predseda Maďarskej vlády, spolu debatovali pri slávnostnom nešpore. Premiéri nešporovali a dohodli sa na investíciách do kinematografie. Rozhovory mali dramatický charakter, veď obe krajiny, naposledy spolu kooperovali pri tvorbe televízneho seriálu Vivat Beňovský. Nemožno sa teda čudovať, že potom 40 rokov už o ďalšom spoločnom projekte, nechcel nikto ani počuť.
 
U našich južných susedov venujú veľa pozornosti a peňazí výrobe historických filmov. Históriou tam však, zdá sa, nežijú iba politici ale aj veľa prostých občanov je duchom stále v minulosti. Maďarský premiér sa možno preto, rozhodol podporiť natočenie ďalšieho veľkofilmu s pracovným názvom, Pravdivý príbeh Juraja Jánošíka a jeho kolegu Šťefana Uhorčíka. Výberom bol spokojný aj premiér Fico, Jánošík je odmalička, jeho veľkým vzorom.
 
Zbojnícka téma teda, zdá sa, vládne obom našim vládam. Je to možno jediné čo nás nerozdeľuje ale spája. Ostatne, páni ktorých Jánošík vždy ozbíjal, boli zaručene Maďari.
Filmový Jánošík však bude, podľa dohody premiérov, tiež Maďarskej národnosti. Jánošík teda nebude zbojník ale beťár a bude sa volať Ďuri Jánoš Šik. Jeho spolupracovník Pišta Maďar Cik.
 
Nie je to naozaj nič neobvyklé veď aj Móric Beňovský mal v slovenskej a maďarskej verzii seriálu, vždy inú národnosť.
 
Večer sa obaja premiéri, v miestnom Jókaiho divadle, zúčastnili premiéri predstavenia Na skle maľované. Pán premiér Fico, samozrejme v hlavnej úlohe a pán premiér Bajnai, samozrejme v roly Uhorčíka.  Aby sa nikto necítil ukrivdený celé predstavenie sa odohralo v Jánošíkovi tak blízkom, goralskom nárečí.
 
Obrázok je zo samotného konca celého divadla:
aaaa
 
V krátkej ukážke z muzikálu sa v krásnej roly Aničky predstaví pani Malíková, na okamih uvidíme aj pána prezidenta a ako zbojníkov, niektorých bývalých ministrov:


YouTube Direkt
 
predchádzajúci článok ……….. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 978903x
Priemerná čítanosť článkov: 3694x

Autor blogu