Založ si blog

Mosty cez minulosť ( po východniarsky )

 
 S
pravodajcovia pracujú v teréne často vo veľmi ťažkých podmienkach a používajú rôznu techniku. Svoje správy posielajú zvyčajne na listoch zo zápisníka ale aj na disketách, CD platniach, LP platniach, magnetických páskach, mikrofilmoch alebo mikročípkoch. Pre lepšie utajenie sú správy kódované a zamiešané medzi nahratými pesničkami a videami. Ľahko sa mohlo stať, že nejaké to multimédium, ušlo mojej pozornosti a nejaká tá kultúra tam ešte zostala. Ak by teda nebolo niečo v poriadku, ak by aj toto ešte náhodou, nebolo od kultúry úplne očistené, tak sa samozrejme, veľmi ospravedlňujem.
 
 
Toňo Zemplin – Balassagyarmat: Ňeľem predcedove vlad, aľe i običajni Slovaci i Maďari utrimuju medži sobu žive stiki. A ja sebe tak dumam, že to dobra sprava ňeľem pre Sloveňsko aľe u tim pripadze i pre Maďarsko. Ket sce nahodu ňe maďarsky prezident, ta možece chodzic po mostoch z Dolňej žemi na Felvidek i naopak, keľo raz ľem scece.

Atmosfera i doprava na juhu bars husta. Na Dunaju u Prešporku jest vecej mostoch a po Oštrihom su išče daľše tri. Na rjekoj Ipeľ jich jest tiš das teľo. A richtuje še i vistavba daľšich, co verabože bars dobre i pozitivne!

Chcel bi mi še miľic, aľe ja rachujem s tim, že toto šicko budze furt malo. A tot trend podporuje i naša nova politicka strana Most – Hid, chtora ňebudze robic ňič, ľem budovac mosti.

Može še podari vivesc pare mostoch i na hraňicu z Rakuskom, Čechami, Poľskom a i na Dolňu žem, bo tam ľudze prechadzaju pres Dunaj vekšinu ľem u Pešč – Buďiňe.
( utrimuju – udržiavajú )


YouTube Direkt

 
Ďurču Šariš – Stakčin: Na vichodze mame za sušeda pejdzešat miľijonovi a na severe štiricec miľijonovi štat. Aľe šicke našo vladi, to jedno, či tote, co idu doľeva abo tote, co idu doprava, furt patra ľem na tot juh a na juh!

( šicke – všetky, tote – tie, patra – pozerajú, ľem – iba )
 
 
Jantek Goraľ – Tatranske Matliare: V pjontek třinastego še panu Vojčechovi Nienackemu stalo pare nedobryg vecy. Hned rano byl ze svojyj roboty v observatóriu na Lomnickim styče přepuscony. Zroňony Vojčech daľyj robjyl svoje uľubjone požiraňa dalekig galaxii na balkone jego bytu v Matliarag.

Nevšimnol ši, ze byt mu vykrada maskovany zlodžej. Baba Vojčecha go ze zlodžejem podvedže, ale neodyjdže š nim, nie, zostane pjykne doma.

Vojčechovi esce vykradňony byt še vypali a spoľnik z hora go vytopi. Kie nakonec pan Vojčech vidžal to syčko, zašpjyval ši svoju obľubjonu pesenku „Kiedy góral umiera“ a vyskocyl z balkona.

Zaš smola, byva na spodku.

Kukučkove godžiny nascenšče prave odkukaly polnoc. Překvapjona kukucka še len kukala, co še to robí.

( baba – manželka, spoľnik – sused )


YouTube Direkt


Pre všetkých, ktorí majú podobné čierne myšlienky, ako pán Vojčech, nasledujúca pieseň:


YouTube Direkt
 
( poznámka: Spravodajcom zakódovať správy pomáhali – Miroslava Brňušáková a Drahoslav Mika )
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 979022x
Priemerná čítanosť článkov: 3694x

Autor blogu