Založ si blog

Heslá

 pegas

PEGAS – Okrídlení kôň starích Grékov je ako mišlienka alebo ľudskí duch v rozlete. Grékov nekopala a nebozkala múza ale Pegas. Ak sa chcel antickí básňik dostať do višších sfér musel ho najprv Pegas silno kopnúť. ( zdroj obrázka: web )
 
TÁTOŠ – Tátoša majú národi žijúce na rozsiahlich stepiach strednej Ázie. Tie najlepšie kone sa pri cvale kopitami netknú zeme. Tak sa to náhodnému pozorovateľovi vo visokej, suchej tráve, naozaj zdá.
 
SLOVENSKÍ TÁTOŠ – Tátošov k nám priniesli Starí Maďari. Ten náš je ale vlastne kríženec ázijského tátoša a antického Pegasa. Nelieta iba ňízko nad zemou, ako rovinní tip ale lieta visoko aj cez tie najviššie hori. Nemá však krídla, spôsob lietania zostáva stále záhadou. Vieme iba toľko, že pred štartom žerie hrach alebo fazuľu. V slovenskích rozprávkach je tátoš veľmi obľúbení, má ho tam už takmer každí hlúpi Jano.
 
BES ( ĎAS ) – Bes znamená v litovskom jaziku strašní ( čo ho aj celkom dobre visťihuje ) a v rušťine je to víraz pre ďiabla.
Čierne postavi besov sa preháňajú na čiernich koňoch. Dlhé kaftani pri zbesilej jazde vejú ďaleko za ňimi a nie a nie ich dobehnúť. Rani ktoré hojne rozdávajú sú často, ako oňi sami, neviďiteľné ale vždi smrteľné. Keď vám besi chcú ublížiť, sú ako besní, okrem kríža ich nič nezastaví.
 
Nocou sa šíril, hrmot, nárek na ulici
boli to besi, ríchlo uháňajúci.
Keď niekto višiel z domu abi sa kukol
ihneď poranení bol neviďiteľnou rukou.
 
Besi si choďili často aj cez deň udrieť
ich samích však nebolo vôbec vidieť.
Z ich koňí, belel sa len prach na kopitách
v strachu žil ľud na mnohích deďinách.
                           ( Povesť vrémennych let – veľmi, veľmi voľní preklad. )
 
Všetkích besov zahnali do horúceho pekla, kam aj nepochibne patria, údajne už prví kresťanskí vierozvestovia. Pravdepodobne to boli ale až Tatári. Z tích čias sa nám zachovalo aj úslovie o viháňaňí čerta diablom. Besov podľa opisu, veľmi pripomínajú divoké, kočovné kmene Polovcov, Kumánov ale najme starších Skítov. ( Ich pôvod je však možno úplne iní, veď všelijakích besov bolo vždi dosť. )
Besi dostali svoje miesto ( tak ako mnohé iné mitologické postavi národov severnej Európi ) aj v Tolkienovej Stredozemi, tu sa nazívajú Skirťi.
Besov mali aj Starí Gréci a Egypťania ale tí plňili úplne inú funkciu. Egyptskí Bes bol dobrí a ľuďí ochraňoval.
 
TROLL Trollom sa najlepšie darí na severe Európi, narastú tam väčší a mohutnejší ako v našich končinách. Telo majú hrboľaté a zjazvené ako kôra starej vŕbi. Obsah trollovej hlavi má s bútľavou vŕbou tiež veľa spoločného. Ich šati už dávno višli z módi a často sú obrastené machom. Pri ťažkopádnej chôdzi doširoka mávajú ručiskami aj strapatou veľkou hlavou. Z diaľki pripomínajú vetrom dokmásaní hrubí strom a zblíska tiež. Náš najznámejší trollo je Ďuro Trullo. 
 
RÁDIO – Vo štvrtok neskoro večer mám na tretom programe experimentálnu hudbu. Keď si predstavím pop music budúcnosťi vždi to znie veľmi podobne ako v Ex tempore.
Mládež sa ešte stále unáša pesňičkami, veľmi podobními, tím spred polstoročia. Mislím tie od Franka Sinatru, Beatles alebo Franťiška Krištofa Veselého. Furt je to to isté, len akurát v zelenom.
Jasne, ja viem, že tu odvtedi prešlo už pár módnich vĺn a rôznich okrajovích záležitosťí, na hudobné cunami, ktoré všetko spláchne, však stále len čakám. Nejakí Elvis Jackson v budúcnosťi teda bude asi stáť na pódiu (alebo už kde ) a zo svojho nástroja ( alebo už z čoho ) bude viludzovať pravdepodobne zvuki podobné tím čo znejú štvrtok večer z rádia. Zatiaľ si kliknem na oblúbené vikopávki z youtube.
 
 


YouTube Direkt
 

YouTube Direkt
 

YouTube Direkt
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 979018x
Priemerná čítanosť článkov: 3694x

Autor blogu