Žena s veľkou palicou

16. apríla 2010, Viliam Kusi, HESLÁ Z LEXIKÓNU

vedma170 
 Vedma: Vedmy sa kedysi tešili veľkej pozornosti, podobne ako v súčasnosti televízne rosničky. Vedmy však neveštili iba počasie ale úplne všetko a z úplne všetkého na čo si spomenuli. Z vodných vírov z letu vtákov, z kostí aj vnútorností. 
 
U vedmy je veľmi dôležitý, ako u každej ženy jej vek, čím je vedma staršia tým lepšie. Keď sa raz sám boh Ódin dostal do problémov, skočil za starou vedmou a tá mu z kaše pomohla.
 
Nebolo to však také jednoduché, bolo pri tom nutné krúžiť dlhými, zázračnými palicami. Tie boli spravidla z dubového dreva s vystrúhanými tajomnými znakmi a nápismi v rúnovej abecede. Slovné spojenie palica dubová používame aj teraz, vedmy už nie.
 
Veľký vojvoda Germánov Ariovista sa pred rozhodujúcou bitkou s Rimanmi tiež šiel spýtať, na stratégiu a taktiku, babky s veľkou palicou. V tomto jednom prípade ale veštec Rimanom pravdepodobne poradil niečo lepšie. Tisíce Germánov sa vtedy utopilo v Rýne aj s vedmou.
 
Geri: Jeden z dvojice strašných vlkov v službách boha Ódina, verný ako poštový holub.
 
Nibelungovia: Nemecká verzia rytierov spod Sitna.
……………………………………
 


YouTube Direkt
 


YouTube Direkt
 
……………………………………..
 
 
Vedmy patrili do pohanského sveta a náboženstva, čo sa v rannom stredoveku asi nie všetkým páčilo. Veľa ich bolo obvinených z bosoráctva. K styku a posadnutiu nečistými silami sa nakoniec aj všetky priznali. Vyháňania čerta diablom sa zúčastňovali viaceré zložky vtedajšej spoločnosti:
 

 vedma300

 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci