Skupina Daily a Hladovka (videoblog)

12. júna 2011, Viliam Kusi, PRÍBEHY PIESNE BALADY

Bola to, z mojej strany láska na prvé počutie. A keďže Daily je dievčenská skupina tak, samozrejme, aj na prvý pohľad. Pochádzajú z Oravy z malebnej dedinky Hladovka.
 
Nech o svojej rodnej obci ale porozprávajú niečo samé

 
Hladovka na mape 
 
Úplné začiatky


Asi tu niekde vznikli zárodky budúcej úspešnej skupiny. Štyri dievčatá, ktoré hudba a spev naozaj zaujíma, ako to jasne vidno aj na predchádzajúcom videu, sa rozhodli, že svoje vlohy a nadanie budú rozvíjať spoločnými silami. Počas školského roka 2005/2006 tak vzniká country skupina Daily. Naozaj tu nechcem prezrádzať vek dievčat, napíšem teda iba toľko, že to bolo v štvrtom ročníku základnej školy. Zakladajúcimi členkami sú Bibiana Kubicová – gitara, Mária Bušová – gitara, Nikola Planietová – bicie, flauta a Michaela Brnušáková – husle.
Už ich prvé vystúpenie bolo na výsosť úspešné. Spolu s ďalším spolužiakmi vyhrávajú vo svojej kategórii, celoslovenskú súťaž „Supertrieda“. Po tomto úspechu si súťaž o Supertriedu v nasledujúcom ročníku 2006/2007, samozrejme, zopakovali. Tentoraz však už v kategórii starších žiačok. Konkurencia v tejto kategórii bola naozaj neúprosná, talentov na našom malom Slovensku máme naozaj dosť. Musíme tiež v neposlednom rade zobrať do úvahy aj fakt, že skupina Daily so svojimi spolužiakmi a spolužiačkami boli teraz už v tejto kategórii najmladší. Napriek tomu si myslím, že  svoju školu vzorne reprezentovali.
Výrazným posunom vpred bola pre country skupinu účasť na ďalšej celoslovenskej súťaži Kremnické Laso 2007. Svoju kategóriu tu s prehľadom vyhrávajú.
Nasledovala účasť na Folkových Oraviciach v júli 2008. Po tomto vystúpení sa zo skupinou lúči Bibiana. V novembri toho istého roku ju nahradila Veronika Šuvadová (gitara a ústna harmonika). Huslistka Michaela sa učí hrať aj na gitaru, ktorú dostala pod stromček k Vianociam. 
Kremnické Laso 2009 (konalo sa v apríli) bolo pre Daily nevídane úspešné. 1. miesto v kategórii do 15 rokov a 3. miesto v kategórii pop do 16 rokov. Vo vymenúvaní úspechov skupiny Daily by sa dalo dlho pokračovať. Nedá mi však nespomenúť ešte celoštátne finále Brány (Brno 2009 – 1. miesto v kategórii do 15 rokov) a účasť v medzinárodnom finále Porty (Ústí nad Labem – 2010). O všetkých vyššie uvedených akciách a aktivitách sú, samozrejme, dôkazy na portáli Youtube alebo priamo na oficiálnej stránke skupiny: http://www.zshladovka.edu.sk/daily/ 
Daily má bohatý a žánrovo pestrý repertoár. Nachádzajú sa tam piesne slovenské, české, poľské, anglické. Hrá country, folk, trampské piesne. V ich zornom poli a v obľube sú aj piesne ľudové a iste nie v poslednom rade aj celkom moderné.
 
Záluby a maniere
Mária – rada si zahrá s kamarátkami vybíjanú alebo konzumuje hranolky
Nikola – vybíjaná, korčuľovanie, prechádzky s kamarátkami, hranolky
Michaela – plávanie, korčuľovanie, veľký rezeň
Veronika – realizuje sa aj v súbore Goral a Skorušina
 
Škoské vystúpenie v r. 2008


Kremnická Bašta 2009




Hladovka 2009


Zmes populárných piesní


Oravice 2010


koncert