Forever and ever cover

26. januára 2012, Viliam Kusi, PRÍBEHY PIESNE BALADY

Demis Rousos mal vistúpeňja na Slovensku v r. 1991 a 95. Ten jeho 1. koncert, bol naozaj „koncert“ v SND. V r. 1995 spjeval na Pasjenkoch. Tam si obljekol slovenskí hokejoví dres. Jeho pjesňe boli v prvej polovici sedemďesjaťich rokov dosť často prezentované aj v našom rozhlase. Potom už veľmi ňje. Ňevjem či si je na viňe Demis sám, pretože ňeprišjel s novími hitmi, alebo sú na viňe hudobní redaktori v našom rádiju a televíziji. Prípadňe to má iné príčini. Veď napr. aňi takí slávni chlapci z Beatles si v našich znormalizovaních médijách aňi ňeškrtli. Pritom Demis aj Beatles majú úplňe ňeškodné texti. (Aj hudbu.) 2 vipredané koncerti v Braťislave v deväťďesjaťich rokoch, svedčja o tom, že Demis žjadaní a obľúbení bol stále.

Vistúpeňje v starom SND v r. 1991 visielala aj československá televízija. Mal som ho celé nahraté na videokazeťe. Raz som si ju aj pozrel a potom ešťe vjac krát počúval ako kulisu. Napr. pri umívaňí rjadu a podobňe… Demis (jeho pesňički) sa veľmi hoďí aj k romantickému milovaňju. Pri jeho pjesňach si človek ňevdojak predstavuje večernú pjeskovú pláž, na ktorú ňeustále, jemňe a s citom, narážajú vlni bájneho Egejského mora. Tú videokazetu bi som teda, ak bi ju ešte bolo treba, ňjekďe v skriňi asi aj vihrabal. Možno aj videorekordér naštartoval… Ale načo? V podstaťe celí ten Braťislavskí koncert je po kúskoch na youtube. Občas si ešte doma riad umívam a pustím si vtedy napr.  http://www.youtube.com/watch?v=WV_JnxHVPFY


 

zdroj foto
V začiatkoch ruskej perestrojki v r. 1986 mal Demis Roussos koncert na (olimpijskom) štadióne Lužňiki. Demis sa, tentoraz, dokonale nalaďil na atmosféru krajini v ktorej vistupoval. Viňechal aj svoje hvjezdne gestá. Ľahko si ho pomílime s úplňe bežním skromním, radovím, sovjetskim občanom. Na druhí ďeň po koncerte sa objavil v štúdiju na televíznej veži Ostankino. Foto prezrádza, že aj tam to Demis porjadňe rozparáďil.


Veľká sála v Moskovskom Kremli bola určená predovšetkím na zjazdi strani sovjetskich bolševikov a rôzne akcije podobného charakteru. Demis si zaspjeval aj tam. To ale až v r. 2001 a nebolo to počas zjazdu strani.


forever and ever  cover (moc pjekné)


slovenská (cover) verzija

Navždi a naveki, navždi a naveki, buďe tvoja tvár
vo mňe svjeťiť jak slnko ráno svjeťi nám
Navždi a naveki, navždi a naveki,  buďeš už moja jar
na konci dúhi si tento song, zaspjevam

Zvezjem sa ďaleko, za fantáziju
za ten sen prejďem hoc celú Afriku a ťjež Áziju

Navždi a naveki, navždi a naveki buďeš môj sen
moja simfónija, moja najmilšja z tém
Navždi a naveki, navždi a naveki stále a bezpečňe
pôjďem len za ťebou už asi večňe

Zvezjem sa ďaleko, za fantáziju
za ten sen prejďem hoc celú Afriku, ba aj Áziju

Navždi a naveki, navždi a naveki  buďe tvoja tvár
vo mňe svjeťiť jak slnko ráno svjeťi nám
Navždi a naveki, navždi a naveki stále a bezpečňe
za ťebou pôjďem, už asi večňe

____________________