Smiešna história

17. decembra 2014, Viliam Kusi, TROCHU MENEJ VÁŽNE 2


– V revolučných rokoch 1848-49 vyhlásili v Uhorsku republiku. Väčšina ministrov vo vláde mladej republiky pochádzala, paradoxne, z najvyššej šľachty.

– Klapka je členkou každého filmového štábu, Juraj Klapka z meruôsmeho roku bol členom generálneho štábu honvédov.

– Maximilián Robespierre, počas francúzskej revolúcie, veľmi rád a často používal racionálnu a rýchlu gilotínu. Lajoš Košút „košútove šibenice“ – stromy s vodorovne (až horizontálne), narastenými konármi.

– Ak sa niektorému Rómovi nepáčite, tak o Vás iste hneď a bez váhania povie, že ste „buzerant“. Ani náš baťko Štúr sa niektorým spoluobčanom na juhu, veľmi nepáči…

– Svetozár Hurban-Vajanský sa v škole nerád učil maďarčinu. Na vysvedčení mal z tohoto predmetu väčšinou štvorku. Možno len preto ho maďarská vrchnosť zatvorila na rok do väzenia. Vajanský sa tam síce naučil dokonale po maďarsky, odvtedy však písal najmä po nemecky, do Rakúskych novín.

– V starých análoch sa píše, že do Karpatskej kotliny prišli Starí Maďari. O Starých Maďarkách tam nie je žiadna zmienka. Keďže teda Starí Maďari prišli bez žien, je len logické, že svojich potomkov potom plodili s mladými Starými Slovenkami.

– Kráľ Štefan bol síce z polovice Starý Maďar (z kmeňa Chazarov), vyrastal ale na dvore poľského vladára a za manželku si zobral bavorskú princeznú. Obaja jeho synovia mali nevesty z Kyjevskej Rusi. Starí Slováci si ho zvolili za kráľa, keď mal len 17 rokov. Starých Maďarov sa však hneď do nového kráľovstva integrovať nepodarilo. Štefana za svojho panovníka neuznali, kresťanskú vieru prijať nechceli a za kmeňového vodcu si v tom čase ustanovili Kopáňa.

– Pred časom bola vydaná kniha historika Ďuricu s drobnými nepresnosťami. Napriek tomu, že Slovákov chválil, Slováci sa úplne spontánne vyjadrovali, že im tie nezrovnalosti prekážajú. Moje srdce sa vtedy naplnilo hrdosťou. Asi tak o koľko tisícročí k takémuto stupňu vedomia, dospejú niektoré iné národy…?



______________________________
TV PROGRAM NA DNES

STAR TREK: Voliči teleportujú jedného filantropa, priamo do prezidentského paláca.

NA PLNÝ PLYN: O závislosti Európy od energie z Ruska.

SPIDER-MAN: V úlohe pavúčieho muža je tentoraz, známy politik Rado Procházka.

MUŽI, KTORÍ NENÁVIDIA ŽENY: Reportáž o bezdomovcoch.

HLAS ČESKO SLOVENSKA: Najmenej hlasov v eurovoľbách v Čechách a na Slovensku, vyvolá v Bruseli najväčší ohlas.

MUŽ, KTORÝ SA SMEJE: Náš nový prezident Kiska je naladený vždy optimisticky.

FAIR PLAY: Herečka Judit Bárdoš hrá skoro tak dobre ako jej tatko, politik Gyula Bárdoš. Politici v médiách a herečky na plátne sa úplne odhaľujú, je to fair play.

AKO BOL DOBITÝ ZÁPAD: Čínsky film o súčasnej hospodárskej kríze v Európe a USA.

PÁNU UČITEĽOVI Z LÁSKY: Nový minister školstva Draxler, chce svojmu starému učiteľovi trochu prilepšiť. Udelí mu čestný titul verejný činiteľ.