Založ si blog

letmé pohľady ( krátke fejtónové úvahy )

 
 Zobrazovanie prorokov, náboženských a politických vodcov bola vždy chúlostivá záležitosť. Za karikatúry „červených“ben_hur3 pohlavárov ste si, za totality, mohli ísť na čas aj posedieť. V súčasnosti dotknutý papaláši, žiadajú zaplatiť vysoké odškodné. Karikatúra má veľkú silu!
   
  Režisér Sergej Ejzenštejn, v službách umenia a sovietskej revolúcie, nám v 20-tich rokoch minulého storočia, ukázal aj pána Boha. Námorníci vzbúreného krížnika Potemkin ho v jednej scéne ešte nemého filmu zhodili zo schodov. Z Ruskej kinematografie ale aj spoločnosti tak Boh na dlhší čas úplne vypadol.
  
  Postava Ježiša Krista sa objavila v 60-tich rokoch minulého storočia vo filme USA „Ben Hur“. Za prínos kinematografii dostal plnú náruč Oscarov, čo sa však týka Ježiša Nazaretského v krátkom zábere je zachytený iba odzadu. Na tie roky však, aj taký letmý pohľad, sa rátal za veľmi smelý počin. Ľud v tom čase ešte, pozerať do tváre Krista, nemal vo zvyku. Odvtedy prešlo len pár desaťročí a v súčasnosti už Ježiša môžeme pokojne vidieť v celej jeho kráse.
   
  Mel Gibson si za hlavného predstaviteľa do filmu „Umučenie Krista“ vybral amerického herca slovenského pôvodu Jamesa Chaviezela a iste urobil dobre. Príslušník ktorého iného národa by dokázal tak odovzdane trpieť?!
  
  Karikatúra má veľkú silu, čo spôsobilo pár kresieb proroka Mohameda, mnohých ale trochu prekvapilo. Mohamedánom sme predsa už siahli na ich zem, históriu kultúru, nerastné bohatstvo, ženy … tak prečo si nedajú zobrať aj vieru?!
 
  Neurýchľujme už ( prosím ) kolesá dejín, lebo tá kára zase nabúra. Mohlo by nás to potom všetkých bolieť. Nehádžme už žiadneho Boha zo schodov ani cez palubu, bola by to len „Potemkinova dedina“, bez základov. S niektorými vecami sa človek jednoducho musí vyrovnať sám, inak ho pripravíme o dušu aj tvár. Niektoré rozvojové krajiny prejdú tým na čo sme mi potrebovali 100 rokov za 10. Doprajme im trochu času, aspoň toľko ako bolo treba od „Ben Hura“ po „Umučenie Krista“.
                     
ben_hur
 
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 985044x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu