Založ si blog

satirikon – zo zápisníka spravodajcov

 
kazacok12 Z
O ZÁPISNÍKA SPRAVODAJCOV
Spravodajcovia pracujú 25 hodín denne, len aby nás mohli pravdivo informovať o dianí na celom svete. Svoje správy mi posielajú na mikrofilmoch, mikročípkoch, po potrubnej pošte, poštových holuboch … a práve pozorujem, že na dvore pristál orol so správou z Moskvy…

sakas_vili
Toňo Zemplin – Tiflis: Ta tot prezident, co še vola Sákáš Willy či tak dajak, ma zo sobu problemi. Furt ma polni nos a muši smerkac a ucirac sebe ho do chustočki. Pre totu joho politicku chripku a nadchu, co ňigda ňeprechadza, cerpi už cali štat. Najvecej tedi, ket smarka pri svojim štatnickim prejave pred mikrofonami. Panoj prezidentoj ňepomaha aňi to, že še furt naparuje.
Dochtorom bo aňi opozicii še to joho smarkaňe vera že ňepači. A davaju to najavo i na svojich protestnich akcijoch, mitingoch, demonštracioch. Aľe pan prezident Sákáš Willo na to lem zvisoka siaka a kašľi.

pomocný slovník: polni – plný, smarkac – smrkať, ucirac – utierať, do chustočki – do vreckovky, cerpi – trpí,
 
Ďoďo Šariš – Sacramento
: Ta tu zospravdi bars veľka kriza. Američaňe už do svojich garažoch kradňu i brudni vzduch.

brudni – špinavý, zospravdi – naozaj, skutočne
 
Jantek Goraľ – Krakow
: Aj tu zyjo zbogatlicy a majo pjykne auta. Tu v Krakowe, tak jako vsendyj na švieče, še bogacy aj blaznyvim ježdženim na svojig autag kco odlisyč od normalnyg ľudži.

pjykne – pekné, vsendyj – všade, kco – chcú, odlisyč – odlíšiť
 
Berto Trnavec – Singapur
: Tu v Syngapúre je šecko jak má byc a šade je porádek.
 
Nikolaj Rusnak – Moscow
:620__1

620_2

620_3

620_4
– Nikolaj písal správu v kruhu svojich Moskovských priateľov. Jeden z nich, nejaký Iľja Jefimovič Repin, zhruba načrtol schému tohto družného posedenia. Na obr. dole jasne vidíme aj, že v Moskve je už asi naozaj veľa kaukazských prisťahovalcov:repin

 

poznámky:
– Spravodajcom pomáhali správy zašifrovať: Miroslava Brňušáková a Drahoslav Mika.
– Všetkým Rusínom sa veľmi ospravedlňujem. Spravodajca N. Rusnak je v zahraničí dlhší čas, tak si ten svoj rusínsky jazyk už trošku pletie.
 
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 983704x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu