Založ si blog

Slovensko – maďarská svadba ( fantasy )

 
Spravodajca môjho blogu pán Imrich Szelepcsényi zo Žitného ostrova žeňí sina Bélu. Na svadbe sa každí pokúša rozprávať spisovnou slovenčinou. Mladá nevesta Milotka Slováková pochádza z malebnej deďinki Čičmani. V deďine Strední Bar, na Žitnom ostrove, sa teda vlastne zišlo takmer celé Slovensko. Na svadbe sa medzi budúcou roďinou preberali rôzne témi a niekoľkokrát sa aj zdalo, že zo svadbi nebude ňič. Zo všetkého čo sa tam povedalo, keďže je teraz to predvolebné moratórium, môžem vlastne uviesť iba reč pána Imricha, ktorí je takí tipickí, apolitickí apo.
 
Imrich Szelepcsényi – Strední Bar: Nehnevajte prosím, že tak vajatám, ja ešťe nem celkom dvojjazičňík. Ten druhá jazik mi nejako nem ide z hubi. Tak aspoň naťahujem ten čo mne narástol, stále naň šlapem. Veľmi mňa podporuje v tomto aj moja manželka. Manželka Vlasťička je Češka. Doma každí urobíme aj povíme po svojom. Obidvá ale velice učíme slovenčinu. Víte, steme spraviť pánu ministerovi Maďaričovi radosť. Keď dám sebe v kočme pohár pálinki, hneď jazik lepší vikrúca. Ja ináč pochádzam z Komárom ale tu kde teraz nachádzam v Bare, hlásim, že šecko v porádku a kukorica je v rádku. Len akurát tu stále pršalo. Po dážďoch tá kukorica tak poskočila, že každú treba privázať k drevenímu kolíku abi nempolámala. Celí határ tak podmáčaní, že kukorica miestami stojí vo vode ako trstina. Listi už nem takí pekní zelení ako naša farba, ale úplne celkom žltí.

( nem – nie, kukorica – kukurica, kočma – krčma, pálinka – pálenka, határ – chotár, pohár – pohár štamperlík )

Na priloženom videu si pán Imrich zaspieval spolu zo svadobnou kapelou. V texte pesňički vlastne len stále dokola rozoberá ťie problémi s kukuricou o ktorích už bola reč aj v jeho príhovore:


YouTube Direkt

 
Mladožeňích Béla je absolventom školi hri na fujaru v Čičmanoch a spolu s Milotkou tancujú vo folklórnom súbore:


YouTube Direkt


YouTube Direkt

 
Večer to pán Szelepcsényi tiež „rozbalil“. Nevesta sa šla prezliecť a Béla jej pri tom pomáhal, pretože mala veľmi tesné kombiné. Béla si s tím ale nevedel dať radi, tak to musel riešiť aj pán Imro a postupne vlastne všetci chlapi na svadbe:


YouTube Direkt

 
video – O tom ako sa vlastne tí dvaja mladí, Béla a Milota, zoznámili. Za video ďakujem Jogovi.
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 983727x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu