Založ si blog

Heslá z lexikónu

VIKINGOVIA – Nomáďi severu, ako sa Vikingovia ťiež občas nazívajú, robili čvikingskalodasto nájazdi. Jazďili na malích loďiach. Všade kam prišli, pospolití ľud ich považoval za kráľov zo severu, preto im vikali a nazívali „Vi kingovia“. Vikingom však ňie je čo záviďieť, ich manželki boli všetki pravé blonďínki. Veľmi raďi sa preto zdržiavali mimo domu, buď pili v krčme ako Dáňi alebo na mori chitali ribi. Ak na mori zúrila búrka bolo to vždi prijateľnejšie ako biť doma so svojou zúrivou blonďínkou. Možno preto sa púšťali aj na dlhé objaviteľské cesti. Napr. Ameriku objavili asi 600 rokov pred Kolumbom. Z Islandu a južného Grónska, ktoré trvalo obívali, to už ale do Kanadi mali len na skok.

HUMORISTA NA DEREŠI – Pedagóg a spisovateľ Ján Grexa je širokej verejnosťi zgrexa111cbnámi najme ako jeden z humoristov v televíznej relácii „Na dereši“ Olivera Andrášiho a Eňi Václavovej. Ján Grexa pozná odpoveď na každú otázku ďivákov a všetki sú ťiež zaznamenané v jeho kňihe „Humorista na dereši“. Kňiha však zaujme, už na prví pohľad, vďaka pekním ilustráciám akademického maliara Milana Stana aj negramotného čitateľa.

Humorista Grexa sa vo svojom ďiele zaoberá rôznimi prkoťinami opísaními v anekdotách, a v poviedkach – ako mi literárni kritici horíme „na väčšom plátne“ – katastrofami mohutnejších rozmerov. Napr. povodeň alebo pobit v pioňierskom tábore. Mňa osobne zaujal „odborní“ článok o genetickích manipuláciách na hospodárskom dvore istého gazdu, pravdepodobne nevlastného brata Dr. Moreaua. Od opisu čisto vedeckého, autor však často odbočuje k običajním ľudskím starosťiam kohúťika Kika a sliepočki Cipki.

Spisovateľ si v krátkich esejach všíma aj problematiku mládeže. Zaslúžilí učiteľ Graxa vie deckám dôverne načúvať a dokonale ovláda ich vijadrovacie spôsobi a prostriedki, teda slang. Ján Grexa mapuje reč žiakov základních a osobitních skôľ naozaj dokonale, ňiekedi im mi plnoletí aňi nemáme šancu porozumieť.

Každé ďieťa bi si toto ďielo malo, podľa môjho názoru, povinne prečítať a predškolákom bi mali z kňihi predčítať roďičia. Je zarážajúce, že literatúra Jána Grexu ešte, v našich chrámoch vzdelaňia, nepatrí medzi odporúčanú.

Názov ďiela „Humorista na dereši“, ako to z doposiaľ uvedeného viplíva, je mätúci. Garde je práve opačné, na dereši sme mi všetci a autor nás … hlava-nehlava, milosrdne bije svojou palicou … teda vlastne svojim perom.

Bolo veľmi príjemné poležať si chvíľu na dereši a absolvovať masáž nezadržateľním smiechom od pána Grexu. Je to multifunkční autor, pre každú generáciu, teším sa na ďalšie svieže humoreski, scénki, vtipi, odpovede.

MELIČKOVÁ – Mladú, budúcu Národnú umelkiňu, herečku SND Hanku Meličkovúmelickova122cb sme videli prví krát v r. 1926 ako Salome v rovnomennej Wildovej hre a v „Tragédii človeka“. „Tragédia človeka“ samozrejme nie je hodnoteňie jej ranného hereckého víkonu ale ďalší kus, mimochodom z vrtkého pera Dolnostrehovského rodáka Imra Madáča. Hana Meličková v každej zverenej úlohe excelovala a toto robila až do r. 1978 kedi sa s nami navždi rozlúčila hrou W. Terleckého „O rok vás zasa navšťívim“. Ako v živote každého, viskitli sa chvíľki radosťi „Čaj u pána senátora“ ale aj menej šťastné „Na dne“. V krušních časoch tesne po 2. svetovej v SND naštudovali „Mastní hrňiec“ J. Barč-Ivana a ňím herci síťili ľud hladní po umeňí.

Pár titulov z bohatej  filmografie: Rok na deďine, Zemianska česť, Kozie mlieko, Polnočná omša.

Ucťiť si obetavú ďivadelnú, filmovú, televíznu a rozhlasovú herečku, mislím nemusíme choďiť do Marťina, kde sa kružňica jej života spojila, stačí takto v duchu nad monitorom.

ilustrácie: Milan Stano + internet

predchádzajúci článok ……….. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 982925x
Priemerná čítanosť článkov: 3709x

Autor blogu