Založ si blog

fantasy 169: Južná pošta – kultúra balšája

 
Imrich Szelepcsényi – Felvidék: Maďarskí kultúra v podstate u nás nie až tak neznáma a tajomná, ako iních, susedních krajín. To plaťí asi najviac opačne, o Felvidéckej kultúre v Maďarskej republike. To druhé slovo „tajomná“ ale mislím stojí úplne dokonale.

Predstaviť sebe si ako viďí tento svet, príslušňík národa s tak odlišními koreňmi je pre našinca, dosť ťažké. Ak si však niekto mislí, že veď to predsa určite nemôže biť, až také zložité, tak mu samozrejmí vec nebudem brať vieru a ilúzie. S našimi južními susedmi toho máme pravdaže, spoločné oveľa viac, než iba Mátyás a Ištván kráľa, viac než je rozdielnosťí, viac ako si to na oboch stranách hraňice pripúšťame. 

Viem, že nie každému páči akákoľvek snaha o zblíženie rôznich etník, národov a náboženstiev ale čo už, nie sme všetci rovnakí. Niet na celom svete dvoch úplne identickích ľuďí, tak ako niet dvoch rovnakích národov. Ak bi to tak bolo, potom bi žiadne národi vlastne aňi nemexistovali. Možno sa mílim ale to, že sme všetci trochu iní je mislím úplne normální a prirodzení vec, a to, že je to tak, je len a len asi dobre. Rozumná, inteligentná, múdra a dobrá ľudia o tom vedia baviť, bez predsudkov.

Tak napr. taká Čardášova princezná nie je v Maďarsku iba taká nejaká operetka. Je to jeden z národních simbólumov. Skoro celkom, ako tu Kriváň. Je v tom nostalgió za veľkí Uhorsko, to iste, ale predovšetkím, spomienka na polstoročie pokoja a relatívnej pohodi po Uhorsko – rakúskom virovnaňí. V nemposlednom rade, tam však ide, predsa len aj o ten čááárdááš.

Kultúrne produkció, podobního charakteru v súčasnosťi preferuje ale bohužial, iba staršia generácia. V srdciach mládeže už iné veci. Mladšia generácia perforuje už inú zábavku Len sex … a nič iné (Csak szex és más semmi). A tiež skladajú tú krásnu skladačku, čo nazíva Rubikova kocka.

S roďinkou Simpsonovcov z USA to vraj bolo tak, že jeden americká animátor, ale maďarského pôvodu, Gábor Csupó si spomenul na seriál o Miazgovcoch a vitvoril vo svojom štúdiu niečo podobné. Roďina Miazgovcov z Budapešťi, teraz síce nie je až takí slávni, ako tá zo Springfieldu ale tiež prešla celí svet. Seriál o Miazgovcoch zablúďil do mnohích krajín sveta, rovnako ako jeho hlavní hrďinovia v tretej sérii Na dovolenke. Napríklad v Taliansku je to vraj ešte kultovejšia seriál, ako v jeho rodná krajina. V Budapeštianskich štúdió sa, so zahraňičnou účasťou, vo veľkom štíle samozrejme, pripravuje jeho ďalšie pokračovanie. Roďinka sa k nám vráťi v štvrtej sérii pod názvom: Miazgovci a počítač.

Seriál, zdá sa, vzbudil neuťíchajúci záujem aj u nás, a niektrorá televízia ho stále pretáča. Dávať si Miazgovcov do blogu je teda možno noseňím „dreva do mora“ ( ako to s obľubou hovorieval Julo Saťinskí, netajaci sa svojimi maďarskími koreňmi ) ale tento „kreslenkoví seriál“ (ako s obľubou hovorieva Lásló Komárom – tiež s maďarskími koreňami) bol prví krát, visielaní už dosť dávno, takže mám naň veľmi milé, osobné spomienki.

Najkrajšia maďarská, populárna pesňička o jedna pekná, mladá baba s perlami vo vlasoch, je už uložení na tomto článok. V súvislosťi s Maďarskom bi sa patrilo ešte uviesť aj nejakú clivú, rozvážnu, rozvláčnu, zadumanú melódiu z rómskich ( po maďarski z „cigánskich“ ) sláčikov, hranú do uška. Dnes však, už bola opereta… tak až niekedi nabudúce milí spoluobčania.
 


YouTube Direkt
 

YouTube Direkt
 

YouTube Direkt
 
predchádzajúca článok ………. nasledujúca

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 12:59

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 985039x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu