Založ si blog

Duša stále skúša Nataša

Grigorij LepsTeraz aňi ňevjem kam bi som Grigorija Lepsa zaraďil. Začínal so šansónom a na webe sú popísané aj ďalšie žánre, ku ktorím inklinoval. Mňe sa ale zdá, že stále si spjeva, len to svoje a rovnako Lepsovski. Napadlo mi prirovňaňje s Oliverom Dragojevičom alebo s mužom obdarením veľkím hlasom, Tomom Jonesom. Každé prirovnaňje jasneže trochu kríva. V každom prípaďe, pravda je taká, že Griša má veľmi zaujímavú farbu hlasu a rozsah. A hudobní štíl bi som nazval, jednoducho „slovanskí šansón“.

U nás sa o ňječo také, ňjektorí zaslúžilí speváci, ťjež pokúšajú. Nechcel bi som však ňikoho menovať. Abi sa neurazil. U podobních pesňičjek je hraňica medzi umeňím a gíčom dosť blízko. Grigorij je ešťe jasňe na straňe vkusu. Rozďjel medzi tími našimi „šansoňjermi“ a Lepsom je asi aj v tom, že u nás je to iba „okrajoví žáner“ určení predovšetkím staršjemu publiku. V Rusku sa mi, naprjek všetkému, zdá, že je to ešťe stále „strední prúd“, s presahom do všetkích generácií. Podobní tip pesňičjek a spevákov je stále žjadaní napr. aj v susednom Maďarsku. (Tam bi som to ale slovanskím šansónom asi nenazval.)

Grigorij Viktorovič Lepsveridze (16. júla 1962) virastal na brehu Čjerneho mora v mesťe Soči. Má gruzínske koreňe. Otec pracoval v mäsokombináťe, mama práve naopak, ako zdravotná sestra. V hudobnej škole vištudoval hru na bicje. Po základnej vojenskej službe jeho kroki vjedli do rôznich rockovích kapjel. Venuje sa aj futbalu. Spjeva po baroch o ktoré v Soči, plnej rekreačních zariaďeňí a hotelov, ňje je núdza. Grigorij má úspech a je v mesťe veľmi známi a obľúbení. Mnohí choďja po baroch iba kvôli ňemu, abi si vipočuli jeho spev a pesňički. Hrá a spjeva každí ďeň a každú noc až do rána. To sa však dlhodobo ňedá bez drog a alkoholu vidržať. Grigorij, abi vipadol z tohto ritmu, Soči opúšťa. Mal v tom čase okolo tridsiatki. Dorazil nakoňjec do Moskvi. Moskva je síce veľké mesto, aj spevákov je tam však dosť. Dosť ťažko sa tam podobní típek vje presaďiť. Grigorij v Moskve teda začal spjevať v baroch. Hrá a spjeva tam každí ďeň a každú noc až do rána. To sa však dlhodobo ňedá bez drog a alkoholu vidržať.

Osudové bolo pre Lepsa stretnuťje s Jevgeňijom Kobiljanskim, Anatolijom Dolženkovom a Vitalijom Manšinom. Najdôležiťejším členom tímu, ako sa ňeskôr ukázalo sa stal Manšin. Kobiljansky skladal hudbu, Dolženko poskladal slová a Leps všetko pekne zaspjeval. V r. 1995 ťje pesňički vidali na platňi a to všetko zaplaťil Manšin. Album mal názov „Chráň vás Boh“. Na jednu veľmi sentimentálnu pjeseň s názvom „Natali“ bol natočení aj videoklip. Televízije ho začali visjelať až ňeskôr. Grigorij sa v tom čase už nachádzal v lječebňi. Naozaj si tam však nelječil rôzne závislosťi od drog, alkoholu a tak podobňe ale žalúdočné vredy. Takže vraj aňi ňeveďel, že pjeseň má veľkí úspech a že je slávni v celom Rusku.

V starom parku rozvoňjava ihličje
Na konárikoch hojdajú sa straki
Ktoré je vlastňe to naše víročje?
Možno len rok, a možno aj celé veki

Idem z tej ďjali, po stopách svojich nôh
V rodní kraj, kďe sme sa vtedi mi našli
Prichádzam k ťebe, zo zabudnutích snov
Ako z plavbi vracajú sa, loďe v prístavi

Nataša. Duša, stále skúša, Nataša
Nataša, púšťou smútku ďalej ísť už ňedá sa
Nataša, ja kajám sa, a ľútosť odpusťeňje prináša
Nataša, ňeuťečješ od láski, ako tá naša
Duša, stále skúša, Nataša
Nataša, Nataša

Blúdil som tam ňjekde v bezvetrí času
Ňenašjel som však lásku aňi svoj pokoj
Osud sa hral, pečjatki dával do pasu
Chcem žiť s ťebou, biť navždi len tvoj

To moje auto iďe stále za láskou
Ňechal som všetki mosti plameňom
A cesti vedú ma len smerom domov
Kďe chlapcom som a ti ďjevčaťom

Nataša. Duša, stále skúša, Nataša
Nataša, púšťou smútku ďalej ísť už ňedá sa
Nataša, ja kajám sa a ľútosť odpusťeňje prináša
Nataša, ňeuťečješ od láski ako tá naša
Duša stále skúša, Nataša
Nataša, Nataša

Prešjel som dlhú púť
Len čas ten oblafnúť
Ňedá sa! Nataša
To moje auto ide tmou
Stále len cestou za tebou
A slzi vjetor unáša

Nataša. Duša stále skúša, Nataša
Nataša, púšťou smútku ďalej ísť už nedá sa
Nataša, ja kajám sa a ľútosť odpusťeňje prináša
Nataša, ňeuťečješ od láski ako tá naša
Duša stále skúša, Nataša
Nataša, Nataša

Grigorij Leps – Natali / Григорий Лепс – Натали




Natali
(Oreiro)







akordi
Gm    Gm     Gm     Gm
Gm
V starom parku rozvoniava mokré ihličie
A
Na konároch hojdajú sa straky
Cm                          D7
Ktoré je vlastne to naše výročie?
Eb7                 D7           Gm
Možno len rok a možno aj celé veky

 

Idem z tej diali, po stopách svojich nôh
V rodný kraj, kde sme sa vtedy my našli
Prichádzam k tebe, zo zabudnutých snov
Eb7                                     D7
Ako z plavby vracajú sa, lode v prístavy

Eb7   D7  Gm                                         Cm
Na  –  ta  –  ša.    Duša, stále skúša,  Nataša
D7                                             Gm
Nataša, púšťou smútku ďalej ísť už nedá sa
Eb7   D7   Gm                                                               Eb
Na  –  ta  –  ša,      ja kajám sa, a ľútosť odpustenie prináša
Cm                            D7                  Eb
Nataša,     neutečieš od lásky, ako tá naša
Cm
Duša, stále skúša,  Nataša
D7       Eb      D7       Gm
Nataša…        Nataša…

F   Eb                                 F
Prešiel som svoju dlhú púť
Bb
Len čas ten oblafnúť
Nedá sa! Nataša
Eb                              Cm
To moje auto ide tmou
Eb/Bb
Stále len cestou za tebou
Eb             D7
A slzy vietor unáša

Neviem prečo ale heslo Grigorij Leps v slovenskej ani v českej wikipédii nie je zatial spracované. Pár faktografických výpiskov a poznámok z ruskej: (zdroj)

LEPS Grigorij Viktorovič, pôvodným priezviskom Lepsveridze, čo svedčí o jeho gruzínskom pôvode. Narodil sa v čiernomorskom mestečku Soči, ale to  sa ešte nevedelo, že raz sa tam uskutočnia Olympijské hry. Narodil sa 16. júla 1962. Otec pracoval v mäsokombináte, matka bola zdravotnou sestrou. Učil sa v Sočinskej strednej škole č. 7. Sám vraví, že sa neučil práve najlepšie. Učitelia ho volali Prekliatym štvorkárom (Dvoječnik prokľatyj!). Oveľa vážnejší postoj ako k učeniu zaujímal k futbalu. Absolvoval hudobnú školu, odbor bicie. Spievať začal až po vojenčine. Hrával v rôznych rockových kapelách v Soči, často po reštauráciách. Pracoval celé noci, únavu zaháňal alkoholom. Koncom 80-ych rokov bol sólistom skupiny INDEX – 398. Chápal, že v mestských reštauráciách veľkú kariéru neurobí. A tak ako 30-ročný prichádza do Moskvy. Moskva ho však neprivítala s otvorenou náručou. Všetci, ktorí mu sľúbili pre začiatok pomôcť, sa kamsi „vyparili“. Fajčil, pil, a priznáva, že občas siahol aj po droge. „preslávil sa“ aj ako bitkár. Vždy si však dokázal zarobiť aspoň toľko, aby mal na reštaurácie. Vtedy vážil vyše sto kíl.

1995 – nahráva album Ochraňuj Vás Boh s populárnou pesničkou Natali. Tento klip uvidel v nemocnici,kde ležal pol roka so žalúdočným vredom. Schudol 35 kíl. Prestáva holdovať alkoholu aj drogám, vyhýba sa im.

1997 – album   Celý život

1998 – spieval na Vianočnom koncerte Ally Pugačovovej – pesničku Aj tak uvidím

2000 – album Ďakujem, ľudia plus klipy Krysa, Šum, No a čo, Prvé narodeniny. Medzitým stráca hlas a podrobuje sa operácii.

2002 – album Na strunách dažďa plus klipy Pohárik vodky na stole, Verím a dočkám sa

2004 – album Lodná plachta s piesňami Vladimíra Vysockého. 13.3.2004 koncertuje  dve hodiny v Kremli s programom „Lodná plachta Live“

2005 – album Výber (za desať rokov)

2006 – albumy Labyrint, Uprostred Zeme

2007 – zborník Som živý s pesničkou Celý môj život je cesta

2008 – 9. novembra hospitalizovaný na ARO s podozrením na vnútorné krvácanie v dôsledku prasknutia žalúdočnéhovredu. 24. novembra opúšťa nemocnicu a už 1. decembra dáva v Sankt Peterburgu sólový koncert. 10.,12.,13. decembra v Kremľovskom paláci má tri vystúpenia (15 000 divákov) s uvedením nového programu Vodopad

2009 – v marci hospitalizovaný s akútnou bronchitídou, v máji už hosťuje na koncertoch v Nemecku v októbri vychádza album Vodopád, v novembri – niekoľko veľkých koncertov s programom Pieseň

2011 – od júla spolupracuje na spoločnom albume s Alexandrom Rozenbaumom (kapacita sama osebe) a spolupracuje aj s Josifom Kobzonom, veľmi populárnym spevákom. Zaujímavý je Lepsov návrat k šansónu. Z najnovších pesničiek: Stanem sa vodopádom, Moje jarné tango, Láska si nás vyberá – 18. októbra mu prezident Medvedev udeľuje titul Zaslúžilý umelec RF

Rodina: Má jednu sestru Eteri. 1. manželka Svetlana Dubinskaja bola jeho spolužiačkou z hudobnej školy, majú dcéru Ingu, nar. 1984, žije vo V. Británii. 2. manželka Anna Šaplykova – balerína baletu Laimy Vaikule (u nás známa ako speváčka z čias Bratislavskej Lýry, lotyšský pôvod). Ich spoločné deti Eva 2002, Nikoľ 2007, Ivan ( gruz.  Vano) 2010.

Koníčky: Zbiera protislnečné okuliare, má ich okolo 300 a často v nich vystupuje. Zbiera ikony – vraj iba vzácne a vraj je hlboko veriaci. Neďaleko Moskvy vybudoval nahrávacie centrum. Často spieva spolu s divákmi, vraví: -Ja mám času dosť, kým nezaspievate, ja neodídem… Raz za pol roka vystupuje v Moskve pre svojich skalných fanúšikov. „Leps“ je podľa neho pomenovaný jeden z najdrahších moskovských barov, často ho navštevuje (asi má na ňom aj podnikateľský podiel)

Григорий Лепс – Натали live


zdroje:   w ž t f
na foto hore je Grigorij Leps v rodinnom kruhu väčšie foto zdroj
venujem všetkým Natáliam k narodeninám
spolupráca na článku Drahoslav Mika
__________________________________
(preklad doslovne)

NATALI

V starom parku rozvoniava ihličnatá tíšina

a hojdajú sa na konároch oblaky

Ako dlho sme sa nevideli?

Možno rok, a možno celé veky.

Nie je možné  nájsť už teraz stopy

do ďalekého kraja, kde sme sa našli navzájom.

Prišiel som k tebe zo zabudnutých snov

tak ako prichádzajú do svojho prístavu lode.

.
Refrén:

Natali! Zahoj môj smútok, Natali!

Natali, prešiel som púšťami smútku polovicu zeme.

Natali, vrátil som sa, aby som ti povedal: -Prepáč!

Natali, od osudu a od teba neujdem

Zahoj môj smútok, Natali.

Natali, Natali.

 

Kdesi som stratil bezcestie rokov

Nenávrátnú zaľúbenosť a pokoj

Bral som od života všetko, čo sa dalo, a nie je tajomstvom,

že nie som svätý, vinný som pred tebou

Bozkával som prúdy rôznych prameňov

a ďaleko unavený som bol samotou

Moje vlasy od potu a vetrov

zbeleli ako stepné kovyle         (kovyľ je druh stepnej trávy)

 

Prešiel som dlhú cestu,

len čas oklamať

sa nedá, Natali.

A hoci som sa nezmenil,

počas cesty som sa unavil

a moja duša je zaprášená.

 

Refrén:

……………………………………………..
Natali

In the old park smells like pine silence
And clouds are swinging on the branches
How long haven`t we meet with you?
Maybe a year, or maybe it has already been centuries
Now there`s no way to find footprints
Leading to the distal edge where we haven`t find each other
I came to you from forgotten dreams
Just like ships are coming to their harbors

Natali, assuage my sorrows, Natali
Natali, I`ve gone through deserts, I`ve gone half of the Earth
Natali, I`m back to tell you „Sorry“
Natali, I`cant escape destiny and you
Assuage my sorrows, Natali
Natali, Natali

Somewhere on the impassability of years` roads
I`ve lost reckless loving and rest,
Enjoyed life to the full. And that`s not secret –
I`m not saint, I`m guilty to you
I`ve kissed jets of many rills
And suffered from loneliness in the distance
My hair has turned white like steppe feather grass
Because of heat and winds

Natali, assuage my sorrows, Natali
Natali, I`ve gone through deserts, I`ve gone half of the Earth
Natali, I`m back to tell you „Sorry“
Natali, I`cant escape destiny and you
Assuage my sorrows, Natali
Natali, Natali

I`ve gone a long way,
But I can`t fool the time, Natali!
And though I haven`t turned to be another,
I`m tired from the road and my soul is in dust

Natali, assuage my sorrows, Natali
Natali, I`ve gone through deserts, I`ve gone half of the Earth
Natali, I`m back to tell you „Sorry“
Natali, I`cant escape destiny and you
Assuage my sorrows, Natali
Natali, Natali

Natali, I`m back to tell you „Sorry“
Natali, I`cant escape destiny and you
Assuage my sorrows, Natali
Natali, Natali          (zdroj)

……………………………………………..

Текст песни Григорий Лепс – Натали, утоли мои печали, Натали.

В старом парке пахнет хвойной тишиной,
И качаются на ветках облака.
Сколько времени не виделись с тобой,
Может год, а может целые века?

Ни за что теперь не отыскать следов
В дальний край, где мы друг друга не нашли.
Я пришёл к тебе из позабытых снов,
Как приходят в свою гавань корабли

Натали утоли мои печали, Натали!
Натали я прошёл пустынью грусти пол-земли!
Натали я вернулся, чтоб сказать тебе прости
Натали от судьбы и от тебя мне не уйти!
Утоли мои печали, Натали!
Натали! Натали!

Потерял я где-то в бездорожье лет
Безоглядную влюблённость и покой.
Брал от жизни всё, что мог, и не секрет,
Я не свят, я виноват перед тобой!
Целовал я струи многих родников
И томился одиночеством вдали.
Мои волосы от зноя и ветров
Побелели, как степные ковыли.

Натали утоли мои печали, Натали!
Натали я прошёл пустынью грусти пол-земли!
Натали я вернулся, чтоб сказать тебе прости
Натали от судьбы и от тебя мне не уйти!
Утоли мои печали, Натали!
Натали! Натали!

Я проделал долгий путь,
Только время обмануть невозможно Натали и и
И хоть я другим не стал,
Но с дороги я устал и душа моя в пыли.

Натали утоли мои печали, Натали!
Натали я прошёл пустынью грусти пол-земли!
Натали я вернулся, чтоб сказать тебе прости
Натали от судьбы и от тебя мне не уйти!
Утоли мои печали, Натали!
Натали! Натали! Натали!
Натали
я вернулся, чтоб сказать тебе прости
Натали от судьбы и от тебя мне не уйти!
Утоли мои печали, Натали!
Натали! Натали!         (zdroj)

 

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Sergej Šojgu

Moskovský súd uvalil väzbu na Šojguovho námestníka. Obvinil ho z korupcie

24.04.2024 10:33

Timur Ivanov je obvinený z prijatia úplatku v "obzvlášť vysokej výške."

vražda, bratislava, bezdomovec

Z vraždy muža v bratislavskej Petržalke obvinili 45-ročnú ženu

24.04.2024 10:23

V prípade preukázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 984469x
Priemerná čítanosť článkov: 3715x

Autor blogu