Založ si blog

Orbán zárukou demokracie?

orban    
Téme sa zvlášť nevenujem som len viac-menej náhodný pozorovateľ, preto sa vo svojom komente možno mýlim a všetko je inak. Vyjadrím len svoj osobný názor tak ako vlaste všetci…
  
U našich južných susedov, zdá sa mi, že úplne každá politická strana aj keby hneď nechcela, je nútená  hrať s maďarskou kartou. Sú tam strany ktoré maďarské karty veľmi radi používajú aj zneužívajú. Niektoré strany si vybrali len maďarské karty a s nimi zdá sa úspešne všetkých prebíjajú.
    
Počas uplynulých 20 rokov to bol Orbán a jeho Fides ktorý veľmi výrazne využíval národné cítenie obyvateľstva. ( Predstavme si na chvíľu, ako by asi vnímal náš bežný občan situáciu, že napr. okolo našich hraníc žije ešte asi milión Slovákov. ) Darilo sa mu aj preto že iný radikálnejší to teda naozaj robili veľmi nešikovne. Ak chce Orbán a Fides vládnuť ( a to teda naozaj chce ) v členskej krajine EU a NATO má však v tejto oblasti značné limity, do ktorých sa musí zmestiť. Svoju hru ak chce zostať v salóne európskej politiky môže rozohrávať iba v rámci stanovených mantinelov. Na pahrebu ktorú rozdúchaval a vzorne udržiaval Orbán však prihodilo svoje polienka pár radikálnejších falošných hráčov. Robia to stále ešte veľmi nešikovne a amatérsky ale bežnému občanovi odchovanému na Fidese už to čo ponúka Orbán v súčasnosti naozaj nestačí.
  
Fides má výrazne nadpolovičnú väčšinu preferencií takže myslím pri vytváraní budúcej vlády sa nemusí s nikým spájať. Stále však hovorí, že by chcel vládnuť s dvojtretinovou väčšinou v parlamente. Tú vraj musí mať, aby presadil aj zmeny a zákony na ktoré tú dvojtretinovú väčšinu potrebuje a bez ktorých sa maďarské hospodárstvo ani nič iné údajne nepohne z miesta. Predpokladám že to je však iba predvolebná rétorika aby získal čo najviac hlasov. S radikálnymi stranami sa jednoducho nemôže spojiť ak chce vládnuť v zväzovom štáte EU. Maďarský radikáli naozaj nie sú iba folklórne strany ako napr. naša SNS. Navyše sú pre Orbána najväčšou a teda najnebezpečnejšou konkurenciou. Od týchto strán sa Orbán aj celý Fides v poslednom čase veľmi jasne dištancuje. Padli tam aj také vyhlásenia od Orbána, že s radikálmi nikdy ( nem, nem šoha ) do vlády nepôjde. ( Podobne ako u nás Dzurinda so Smerom. )
  
Orbán si myslím ale po voľbách vystačí aj úplne sám, prípadne zoberie nijakých poslancov z iných strán – od svojho tradičného spojenca Demokratickej strany. ( V Maďarsku majú parlamentné voľby trochu iný charakter ako u nás a sú dvojkolové. ) Ak by Fides naozaj potreboval tú dvojtretinovú väčšinu v parlamente na presadenie niektorých jednotlivých zákonov, iste si ju v budúcom parlamente nájde. Ostatne predstavitelia radikálnych strán už teraz vyhlasujú, že aj keby hneď neboli vo vláde a Fides by potreboval ich hlasy v záujme štátu a národa, bez mihnutia oka ho podporia.
 
Vidím to teda tak ( možno sa mýlim ) že Fides bude síce vládnuť bez radikálov, očakávania voličov od Fidesu sú však oveľa radikálnejšie, ako im to Fides môže splniť. Fides sa teda okrem silných rečí musí pokúsiť hodiť potom svojim voličom predsa len aspoň nejaké kosti. O niečo sa teda aspoň musí pokúsiť. Orbánovu vládu sme už mali možnosť zažiť, preto predpokladám že o ďalšie 4 roky budú voliči z Fidesu ( po každej stránke ) riadne sklamaný. Aké budú preferencie jednotlivých strán u našich južných susedov o štyri roky môžeme teda len veľmi neurčito predpokladať.
    
Európska únia ktorá celú záležitosť pozoruje až z Bruselu bude pravdepodobne všetko aj naďalej iba pozorovať. Je to ale objektívne naozaj veľmi ťažké vstupovať do tohto procesu zvonka. Členom únie je Slovensko a rovnakým členom únie je aj Maďarsko. Je tu územie obývaná dvojtretinovou Maďarskou väčšinou. V podobných situáciách v histórii v Európe a vo svete sa zatiaľ vždy stalo to čo si želá väčšina. ( Za posledných 20 rokov to boli myslím, modré tabuľky. )
Na celú situáciu, zdá sa mi, EU nemá recept a keby ho aj mala nemôže ho nikomu direktívne naordinovať. Čo môže urobiť EU v prípade Kosova ( a načo vlastne keď je tam výrazná väčšina Albáncov )? Čo mohla urobiť EU pri rozdelení Československa to učinila ( veľmi dôrazne nám za to dohovárala ) čo by asi urobila EU keby si napr. v Belgicku odhlasovali, že sa rozdelia?
 
Maďarská spoločnosť prežívala Trianonskú traumu myslím aj počas socialistickej totality. Filmové „Horthiho“ týždenníky, zrežírované v duchu a podľa vzoru súdobej nemeckej propagandy, pretáčala televízia aj za Kádára. Maďarsku sa podaril prechod ku kapitalizmu bez revolučných zmien, spoločnosť zostala v celku nebola preoraná a poprevracaná ako u nás po nežnej revolúcii. Kapitalizmus tam v malom už vlastne fungoval. Všetko bolo pripravené aby tí najlepší z drobných podnikateľov začali myslieť vo veľkom. Maďarsku sa podarilo vyhnúť aj hyperinflácii ( Ukrajina, Rusko ) ale plazivá v priemere 20%-ná inflácia bola prítomná asi 15 rokov. Predstavte si ako by to na vás psychicky pôsobilo, keby tak dlhodobo hodnota vašich úspor stále klesala.
  
Politická scéna sa, pravdepodobne iba náhodou, vmanévrovala do systému dvoch navzájom súperiacich strán. Tieto dve strany na seba neustále neskutočným spôsobom útočili a podrážali si nohy. Hneď po posledných voľbách, ktoré vyhrali náhodou práve socialisti im Fides uštedril takú ranu pod pás z ktorej sa jednoducho už nedalo spamätať. Mohlo sa to riešiť predčasnými voľbami ale ak s vami niekto nehrá fair vy pred ním asi tiež nebudete zametať cestu. Socialisti ako keby na just Fidesu chceli dovládnuť. Socialisti aj neustále hovorili, o potrebe reforiem ale načo by ich krvopotne zavádzali do praxe, načo by to robili keď im bolo jasné že plody by oberal až Orbán. Posledné 4 roky prežila krajina v úplnej letargii. Do toho prišla kríza a extrémne politické strany.
  
( Tento príspevok som písal len ako koment k jednému článku. Vzhľadom na jeho rozsah a tiež to, že podobných sa objavilo v posledných dňoch viacero, si ho dávam do blogu ako samostatný článok. )
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 978753x
Priemerná čítanosť článkov: 3693x

Autor blogu