Založ si blog

satirikon: stretnutie premiérov v Komárne 2 ( moja fikcia )

f90ot

b90
  ( Nahraté tajne, pod rokovacím stolom. )

Bajnai
:
My sme tu v Karpatskej kotline boli skôr!

Fico: Akože?! To my sme tu boli prví!

Bajnai: Ale Maďarské etnikum v Rumunsku Sikulovia pochádzajú priamo od Hunov. Ja viem, že s Hunmi prišlo z Ázie veľa rôznych Turkických kmeňov ale naši Sikulovia sú pravý Huni priamo od Atilu.

Fico: Akože?! Veď Sikulovia boli v stredoveku usadený pozdĺž hranice s českým kráľovstvom. Sikulovia založili dedinky a osady od Sekúľ až po Poľsko. Tak potom my Slováci tiež pochádzame od Hunov.

Bajnai: Milý Róbert to ale znamená, že Slováci a Maďari sú dva bratské národy. ( Zdalo sa mi že premieri si pri týchto slovách padli na chvíľu do náručia. )
V tom prípade samozrejme, patrónov Európy – svätých Cyrila a Metoda z jedného priečelia v Komárne postavíme na námestie v našom Komárome. Svätý Metod pobudol v Blatnohrade v hlavnom meste Panónie 3 roky a vyučil tam 30 kňazov. Bez Cyrila a Metoda by ani náš svätý Štefan nebol svätý.

Fico: Ale aký váš Štefan, aký váš svätý Štefan!? Veď ten váš svätý Štefan bol predovšetkým najprv náš svätý Štefan, veď vy ste boli vtedy ešte pohania. Až keď sme chytili vášho vodcu Kopáňa a boli ste hromadne pokrstený až potom bol náš Štefan aj váš Štefan. Veľa Starých Maďarov však zvolilo radšej smrť ako by zmenili vieru.

Bajnai: Podľa našej starej dobrej viery mal na druhom svete každý bojovník toľko sluhov koľko nepriateľov zabil. Pochop Róbert, bez sluhov si, naši predkovia, svoj posmrtný život už ani nevedeli predstaviť a zrazu o to všetko mali prísť. Dodržiavať kresťanské desatoro „nezabiješ, nepokradneš, nezosmilníš …“ to nebolo nič pre poctivého Starého Maďara.

Fico: Veru len svätému Štefanovi sa mohlo podariť spojiť Starých Slovákov a Starých Maďarov. Možno nás svätý Štefan spojí ešte raz aj v súčasnosti a možno to bude práve v Komárne! Tak dohodnuté Gordon, v našom Komárne bude socha svätého Štefana a vo vašom Komárome svätých Cyrila a Metoda.

– V tejto chvíli som naozaj mal v očiach slzy, Bajnai mi totiž stúpil na ruku. Aj nahrávanie sa práve ukončilo, kotúč s páskou môjho magnetofónu bol na konci. Uvediem teda už iba zopár informácií podľa poznámok z notesa.

Medzi našimi spriatelenými krajinami sa aj ďalej rokovalo len o dôležitých záležitostiach. Maďarsko nám ešte poskytne internacionálnu pomoc, tentoraz v kultúrnej oblasti.
Stále nám tu chýba socha Svätopluka, je to zvláštne ale na Slovensku nie je ani jediná. U našich južných susedov sú ale napr. sochy sv. Štefana už na každej ulici a na ul. Sv. Štefana v Budíne stoja hneď dve.
Maďarsko nám teda podľa dohody premiérov jednu z nich daruje. Svätopluk a svätý Štefan sa na seba údajne veľmi podobali. Po zbrúsení sväto-Štefanskej koruny z nej bude Svätopluk ako vyšitý.
… a možno by stačilo, iba jednoducho, sväto-Štefanskú korunu, premenovať na Sväto-plukovskú…!
  
b_mozog

Pán premiér Bajnai je nepochybne obdarený
tým najväčším a iste aj najťažším mozgom
za našimi južnými hranicami.
  
b_f_stol

Pod týmto stolom som sa po celý čas skrýval.
   
spod_stola245

Celkovú atmosféru sa mi podarilo zachytiť
mojim fotoaparátom, značky flexaret,
priamo spod rokovacieho stola.
  
f_b245

                                                Veľmi dôverný vzťah oboch premiérov,
                                                dokumentuje aj táto snímka.
   
………………………………………………………………………………………….
   

P.S. Bolo mi trochu čudné, že sa dvaja premiéri, ktorí si predtým nevedeli prísť ani na meno, tak rýchlo dohodli. V Komárňanských kuloároch som sa dozvedel, že si vraj prečítali niečo o komunikácii od Willyama Uryho. Citujem:
  
Ak budete sledovať rôzne jednania vo vašom okolí, zistíte, že v mnohých prípadoch ľudia reagujú jeden na druhého úplne bezmyšlienkovite. Vyjednávanie príliš často vypadá asi takto:
 
MANŽEL ( domnieva sa že hovorí o probléme ) – Miláčik, musíme niečo urobiť s tým neporiadkom. Je to hrozné.
MANŽELKA ( vníma jeho slová ako osobný útok ) – Nikdy nehneš ani prstom! Neurobíš ani to čo sľúbiš. Včera večer …
MANŽEL ( preruší ju ) – Ja viem. To je práve to …
MANŽELKA ( nepočúva ho ) – … si hovoril, že vynesieš smeti. A ako to dopadlo? Musela som ich, dnes ráno, vyniesť sama.
MANŽEL ( snaží sa vrátiť k problému ) – Nebuď agresívna. Chcel som len povedať, že my obaja …
MANŽELKA ( nepočúva ho ) – Odviesť deti do školy si mal tiež ty.
MANŽEL (reaguje) – No tak. Hovoril som ti predsa, že mám dnes ráno pracovné raňajky.
MANŽELKA ( začína kričať ) – Takže tvoj čas je cennejší ako môj, všakáno? Ja tiež pracujem. Už ma nebaví hrať v tejto domácnosti stále druhé husle.
MANŽEL ( tiež začína kričať ) – Daj mi pokoj! Kto tu všetko platí?
  
Za celú dobu sa ani jeden nedostal k tomu, o čo mu ide: manžel k uprataniu domácnosti a jeho žena k väčšej pomoci z jeho strany. To ale ani jednému nebráni útočiť jeden na druhého. Akcia vyvoláva reakciu, reakcia protireakciu … a nekončiaci spor je na svete.
Úplne rovnako to vyzerá keď sa obchodný partneri rozhodujú, komu pripadne rohová kancelária, keď sa predstavitelia odborov a managementu dohadujú o pracovných podmienkach, alebo keď etnické skupiny bojujú o územie.
 
predchádzajúci článok ………. nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 979072x
Priemerná čítanosť článkov: 3695x

Autor blogu