Založ si blog

bohovia vstávajú z mŕtvych ( fantasy )


HESLÁ Z LEXIKÓNU

Boh – Boha mali pri sebe už aj prví sedliaci v tzv. úrodnom polmesiaci na Blízkom víchoďe, pred desiatkami tisícročí. Sú to predkovia nás Slovákov, Slovanov aj všetkích národov s ktorími sa dokonale premiešali, všetkích Indoeurópanov. Indovia boha volajú „bhaga“, Iránci „baga“ a všade platí, že kto má boha je bohatí.
 

Stribog – Boh vetra a nebeskej atmosféri. Víchodní Slovaňia ho volajú Striboz, Iránci Stríbaga. Je to stríko boha Perúna, teda jeho Strij. V Poľsku sa raz Stribog nahneval a napršalo celé jazero, dodnes sa volá Stribože.
Za totaliti boli viacerí ľudia, ktorí sa hrali na bohov ale Stribog, ten vetru a dažďu, naozaj rozkazoval.
 

Živa – Indickí ekvivalent pre Živu sa nazíva Šiva. Bohiňa plodnosti zeme a ochrankiňa, obľúbená najmä u Slovanov v povodí rieki Labe. Polabská ňížina je iste preto v Čechách najúrodnejšia.

„Žijeme len z plodov zeme
tvoje deťi vždi biť chceme.
Veľká matka, praroďička milá
kiež bi si nás všetkích ochráňila.“

Lužickích Srbov, z povodia stredného a dolného toku Labe však Živa pred poňemčeňím nezachráňila. Lužickím Srbom bi pomohla, snáď už iba živá voda.
 

Svarog: Slovanská verzia indoeurópskeho boha ohňa, slnka, nebeského svetla a tepla. Indovia Svaroga volajú „Svaraj“, „Svarga“ alebo „Indra“, Gréci „Hefajstos“. Bol to aj veľmi šikovní kováč o jeho robote sa dodnes rozprávajú celé legendi. Predovšetkím tie o tom ako ukul pre nás slnko a napr. aj kliešťe.
Naši prastarí otcovia si ho veľmi vážili a všetko možné mu obetovali. Aj svoje ale predovšetkím, životi svojich nepriaťeľov! Na slnko sa prisahalo ešte hlboko v stredoveku.
Všetci naši bohovia pochádzajú vlastne od Svaroga. Jeho potomkovia sú tiež úspešní. Sin Perún, svojho otca, ktorí vládol aj slnku, dokonca zaťieňil.
Svaroga naposledi vikopali vo Veľkom Trnove v Bulharsku, popísaného a nakresleného na rôznich nádobách. Hrnce pochádzajú z 12. storočia, takže je to de facto Svarogov hrob. Naši starí dobrí bohovia však pomali ale iste ožívajú, vstávajú z mŕtvich.

(poznámka: Všetko o slovanskích bohoch je svätá pravda, okrem „starej básňi“ – modlitbi k Žive. Tá je celá vimislená.)

práve čítam:

Ivan Hudec – Báje a mýty starých Slovanov 
Naďa a Martin Profant – Encyklopedie slovanských bohú a mýtú

práve pozerám:

film  „Stara Baśń – kiedy slońce bylo bogiem“

O Dziwe čo Ziemka ľúbila, boli to slovanskí Rómeo a Júlia. O znameňiach bohov a rôznich ďivoch, bojoch aj zákerních činoch. Pri ohňi sa tam tancuje a spieva a všetko – len láska ňie je z dreva.


predchádzajúci článok ……… nasledujúci

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 985026x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu