Založ si blog

Slzy Marianne Faithfull

Marianne Faithfull (29. decembra 1946) je anglická speváčka, skladateľka a herečka. Popularitu si získala v 60. rokoch vydaním svojho úspešného singlu As Tears Go By a stala sa jednou z popredných umelkýň počas britskej invázie v Spojených štátoch.

Získala cenu World Arts Award za celoživotné dielo. Za „Príspevok k umeniu v priebehu 45-ročnej kariéry vrátane 18 štúdiových albumov ako speváčka a skladateľka“.

Marianne Faithfull je uvedená na zozname „100 najväčších žien rokenrolu“.

foto   web

 

marianne faithfull – interview (1968)


marianne faithfull – come and stay with me (1965)


marianne faithfull – I’d like to dial your number (1965)


marianne faithfull – summer nights


marianne faithfull – what have they done to the rain


marianne faithfull – this little bird


marianne faithfull – lucky girl


marianne faithfull – as tears go by



marianne faithfull – as tears go by v programe televízie NBC „Hullabaloo“1965


 

Marianne Faithfull, ktorá sa narodila v Hampsteade v Londýne, začala svoju kariéru v roku 1964 po účasti na večierku Rolling Stones, kde ju objavil Andrew Loog Oldham. Po vydaní hitu „As Tears Go By“ sa stala medzinárodnou hviezdou. Jej debutové album Marianne Faithfull (1965) (vydané súčasne s albumom Come My Way ) malo komerčný úspech, po ktorom nasledovalo množstvo albumov vydavateľstva Decca Records. V rokoch 1966 až 1970 mala veľmi medializovaný romantický vzťah s Mickom Jaggerom. Jej popularitu ešte zvýšili jej filmové úlohy, ako napríklad Nikdy nezabudnem na meno(1967), Dievča na motorke (1968) a Hamlet (1969). Jej popularitu však v 70. rokoch zatienili osobné problémy. V tom období bola anorektička, bez domova a závislá od heroínu.

6. mája 1965 sa Faithfull vydala za umelca Johna Dunbara; ona mala 18, on 21 rokov. Ich syn Nicholas Dunbar sa narodil 10. novembra 1965. Faithfull opustila Dunbara v roku 1967 a pár sa rozviedol v roku 1970.

Faithfull začala svoju spevácku kariéru v roku 1964 a svoje prvé koncerty absolvovala ako interpretka ľudovej hudby v kaviarňach. Čoskoro sa začala zúčastňovať na londýnskej explodujúcej sociálnej scéne.

Na začiatku roku 1964 sa zúčastnila slávnostného otvorenia skupiny Rolling Stones s umelcom Johnom Dunbarom a stretla Andrewa Looga Oldhama, ktorý ju objavil. Jej prvé veľké vydanie „As Tears Go By“ napísali a skomponovali Jagger, Keith Richards a Oldham a stalo sa hitparádou. (The Rolling Stones nahrali o rok neskôr svoju vlastnú verziu, ktorá sa tiež stala úspešnou.) Potom vydala sériu úspešných singlov vrátane piesní „This Little Bird“, „Summer Nights“ a „Come and Stay“.

Pár žil v byte na 29 záhradách Lennox Gardens v Belgravii neďaleko Knightsbridge v Londýne. 10. novembra 1965 porodila ich syna Mikuláša. Krátko nato opustila manžela, aby žila s Mickom Jaggerom.

 

vzťah Mariany a Micka za päť minút


The Rolling Stones „As Tears Go By“ Chicago 3. 6. 2013 s klonom Marianne Faithfull


Marianne Faithfull a Alain Delon vo filme Dievča na motocykli


full movie: The Girl On A Motorcycle 1968


 

Faithfullovej matka Eva bola dcérou rakúsko-uhorského šľachtica Artura Wolfganga Rittera von Sacher-Masocha (1875–1953). 

Faithfullovej matka sa narodila v Budapešti a v roku 1918 sa presťahovala do Viedne. Rodina Sacher-Masochových sa vo Viedni tajne postavila proti nacistickému režimu. Spravodajská práca otca Faithfulla pre britskú armádu ho priviedla do kontaktu s rodinou, a tak sa stretol s Evou, svojou budúcou manželkou.

Faithfullov starý otec z matkinej strany mal aristokratické korene v habsburskej dynastii, zatiaľ čo Faithfullova stará mama bola židovská. Eva bola počas svojich raných rokov baletkou v spoločnosti Max Reinhardt Company a tancovala v inscenáciách diel nemeckého divadelného dua Bertolt Brecht a Kurt Weill.

 

Marianne Faithfull hrala vo filmoch:

1966 – Made in U.S.A, 1967 – Anna (TV movie), 1967 – I’ll Never Forget What’s’isname, 1968 – The Girl on a Motorcycle, 1969 – Hamlet, 1971 – The Stronger (TV film), 1972 – Lucifer Rising, 1974 – Ghost Story, 1975 – Assault on Agathon, 1992 The Turn of the Screw, 1993 – When Pigs Fly, 1994 – Shopping

A v mnohých iných. V niektorých filmoch zazneli aj jej pesničky. Okrem úloh vo filme a televízii hrala aj v divadle.

 

zdroj textu: výber z anglickej Wikipédie (sám by som to lepšie nenapísal) preklad: „mašina“

 

interview 2008 (upozornenie: kuknúť len na vlastné riziko, Marianne má 62)


_______________

 

Faithfull featured in the 1967 film I’ll Never Forget What’s’isname, Orson Welles receiving top billing, opposite Oliver Reed, notably becoming the first actor to use „fuck“ in the dialogue of a mainstream studio picture (in fact in the intensive trochaic form, “Get out of here, you fucking bastard!” partially obscured by the sound of a car horn, a compromise ultimately to appease the BBFC). (zdroj: wikipédia)

 

hranice našej civilizácie Marianne posunula aj vo vysielaní jednej americkej televízie v r. 1973

I’ve Got You Babe


_______________

 

marianne faithfull – young girl blues


marianne faithfull – with you in mind


marianne faithfull – rosie, rosie


marianne faithfull = lucky girl


marianne faithfull – mary ann, once i hada sweetheart (folk songs 1965)


marianne faithfull – broken english (1979)


marianne faithfull – something better


marianne faithfull – song for nico


__________

 

Od drog a alkoholu sa Marianne v sedemdesiatych rokoch zmenil hlas. Na chraplák tzv. „whisky soaked“. K jej skladbám o sociálnych problémoch sa to hodilo. Mne sa veľmi nepáči. Jej precítené pesničky zo začiatku kariéry tak potom vyznievali trochu čudne. Keby som ale mal vymyslieť do tej doby v Anglicku speváčku, vizerala by a žila by presne tak, ako Marianne Faithfull.

Porodila na začiatku kariéry, keď mala len 18 rokov. Na všetkých videách, ktoré mám v článku, nám vlastne spieva mamina. Aj so svojim synom žila 4 roky s najžiadanejšim mládencom na planéte. Myslím, že žiadna iná to s Mickom Jaggerom tak dlho nevydržala.

Keď mala 19 bola už super-hviezda. Teraz sú nadávky vo filme (a v literatúre) v móde, prvé neslušné slovo na striebornom plátne však povedala práve ona. To jej už nikto nezoberie. Nie je to veru obyčajná žena. Klobúk dole, Marianne…

Dobré aj zlé život prináša. S odstupom času je pre mňa každá jej pesnička, ako slza. Taká čo lieči.

Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 983647x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu