Založ si blog

Autom po ceste. Prečo šoféri pijú? Političky či princezné? Za Dzurindu všetko rastie

Na ornici sa stavať nesmie. Vrstvu ornice treba najprv oškrabať a preniesť inde. A to je asi tak všetko čo sa týka terénnych úprav, pred položením diaľnice.

Namiesto ciest na juhu, by mohla rásť kukurica – hovoria moji známi. Namiesto ciest na severe by mohli rásť stromy – hovorím ja. Čo je viac?

Nepochybujem o tom, že my tú diaľnicu, cez hory a lesy, nakoniec určite raz pretlačíme. Aj keď pri tom potíme krv. Veď sme Kocúrkovčania. Možno ju dokončia naši pravnuci.

Potom sa už určite začnú stavať ďalšie diaľnice. Potom už iste aj tam kde ich treba. Hoci aj na juhu. Aj na ornej pôde, ktorú si tak chránime. Tak sa stane.

Aj územie celého Kocúrkova bude raz iste prístupné sieťou diaľnic. Ako je to už teraz v iných štátoch strednej Európy (na ornej pôde). Len to bude o 50 rokov neskôr, ako u našich susedov. (50 rokov je slovom – polstoročie) 

Kto bude potom asi jazdiť po tej diaľnici na východ? Cez Liptov? Po takej dlhej „obchádzke“? Možno zahraničný turisti. Budú sa pozerať, akú diaľnicu sme postavili. Z viaduktov do tunelov. Tiež občania a podnikatelia zo Žiliny a Martina. Veď aj tam žijú ľudia.

Pri všetkej úcte, nestačila by tam zatiaľ aj „len“ štvorprúdová cesta prvej triedy. S väčším sklonom a ostrejšími zatáčkami. Taká, aké sa stávajú na juhu.

V horách u nás staviame diaľnicu a na rovine cesty prvej triedy. V horách ide diaľnica priamo, bez ohľadu na prekážky. Na rovine, kde prekážok niet, tam sa cesty vlnia, ako had. Ako na našich slávnych horských priechodoch. Stačí sa pozrieť na automapu.

Možno je to preto, že nemáme more. Plachetnica na mori môže plávať aj proti vetru ale len šikmo. Po nových cestách autami, vlastne, našu krajinu križujeme. Je to iste romantické ale nafty takto asi veľa neušetrime. Veď sme v Kocúrkove. 

Desaťročia čakám na ministra dopravy, ktorý bude vedieť, že tu v Kocúrkove žijú aj občania. Nie len betónová lobby. Už počujem, ako pred voľbami, lídri našich osvedčených strán, hovoria – Voľte si nás zas, tú zbytočnú diaľnicu teraz určite dokončíme. 

 

 

 

otázky dňa

 

OTÁZKA: Ženy sú vraj lepšie šoférky, ako muži?

ODPOVEĎ: Štatistika dopravných nehôd hovorí jednoznačne v prospech žien. A väčšinu z tých havárií ženy ani nespôsobili pri jazde ale pri cúvaní.

 

OTÁZKA: Čo je to tá tichá radosť?

ODPOVEĎ: Napr. keď opozícia informuje o nezdaroch vlády.

 

OTAZKA: Prečo tak veľa šoférov jazdí pod vplyvom alkoholu? 

ODPOVEĎ: Jazda na našich cestách si vyžaduje veľkú odvahu. Bez pohárika na guráž to proste nejde. 

 

OTÁZKA: Prečo chcú mať všetky ženy dlhé vlasy?

ODPOVEĎ: Naše prababky si ramená a hlboký výstrih zakrývali plédom alebo farebnou šatkou. Teraz, keď tieto veci vyšli z módy – dlhé vlasy sú vždy poruke.

 

OTÁZKA: Robotizácia je u nás vraj veľmi rozšírená?

ODPOVEĎ: Áno. Slováci makajú, ako naprogramovaný.

 

OTÁZKA: Kedy opustí Matovič politiku?

ODPOVEĎ: Pán Matovič odíde z politiky, až keď na Slovensku nebude žiadna korupcia. Teda nikdy.

 

OTÁZKA: Kto natočil film „Ukradnutá vzducholoď“?

ODPOVEĎ: To naozaj neviem ale podľa názvu súdim, že dej sa iste odohráva u nás na Slovensku.

 

OTÁZKA: Prečo toľko mladých odchádza do zahraničia?

ODPOVEĎ: K voľbám u nás chodia „povinne“ všetci starí ľudia. Potom sa čudujú, že ich vnuci tu nevedia vydržať.

 

 

 

kusé správy

 

ČISTÁ ZÁVISŤ

Vždy závidím mobilným telefónom v zadných vreckách nohavíc dievčat a mladých žien. Keby som bol na ich mieste, tiež by som občas zavibroval.

 

KRÁĽOVNÁ MEDZI KRÁĽOVNAMI

Anglickú kráľovnú som si vážil aj preto, že si vedela svoje vlasy držať nakrátko. Svedčí o tom veľa fotografií od jej mladosti. Iste si nemyslela, že ženskosť stojí a padá s dĺžkou vlasov. Na rozdiel od kráľovnej Alžbety II. naše političky majú vlasy zafarbené, dlhééé s vlnami a rozpustené. Ako mladé rozprávkové princezné.

 

NAŠE KRÁĽOVSTVO

Veľmi obdivujem a závidím Angličanom, že žijú v kráľovstve. Funkcia kráľa alebo kráľovnej má úžasnú schopnosť držať národ pohromade. Takýto spojovací element by sme veľmi potrebovali aj u nás. Verím a snívam o tom, že tiež aj Slovensko bude raz kráľovstvo.

 

NECH ŽIJE ZMENA

V poslednom čase máme každý rok inú vládu. Mnohí ľudia sa čudujú, čo sa to deje. Pán Matovič nás ale hneď na začiatku varoval, že príde zmena.

 

VEĽMI OSTRÁ VOLEBNÁ KAMPAŇ

Špeciálna operácia na Ukrajine je taká špeciálna, že asi už ani sám Vladimír Vladimírovič netuší o čo tam vlastne ide. Iste si ale všimol, ako mu doma stúpla popularita. Môžeme preto predpokladať, že to všetko musí trvať, až do parlamentných volieb v Rusku.

 

VYSOKÁ POLITIKA

Vojna na Ukrajine sa nejak preťahuje. Možno je to len taká taktika. Vďaka sankciám sa cena ropy a plynu zvýšila desaťnásobne. Už len preto sa ten konflikt oplatí udržiavať. Ropný magnáti na celom svete si mastia kapsy.

 

STRATEGICKÁ ZBRAŇ 

Ruská armáda namiesto vojenských cieľov, útočí na infraštruktúru Ukrajiny. Výsledkom je, že v mnohých panelákoch sa nekúri. Rusko už od čias Napoleonských vojen, využíva svoju strategickú zbraň – zimu. 

 

PĽÚCA ZEME 

Svet už viac, ako polstoročie brojí proti klčovaniu Amazonského pralesa. Som presvedčený, že kým bude v Brazílii nejaký prales, svet s tým určite neprestane. 

 

KRAJINA ZÁZRAKOV 

Dokážeme u nás aj neskutočné veci. Napr. vlak sa z hlavnej stanice v Bratislave ešte ani nepohne a už mešká 20 minút. 

 

TRPIA ROVNAKO

Ženy a Rómovia majú veľa spoločného. Ženy sa neustále sťažujú na svoj osud. Muži ich vykorisťujú, diskriminujú, dávajú im málo peňazí a niektorí ich aj bijú. Rómovia sa tiež furt ponosujú na svoj trpký osud, na ktorom nemôžu nič zmeniť. A gádžovia ich vykoristujú, diskriminujú, dávajú im málo peňazí a niektorý ich bijú. 

 

MY TO VIEME NAJLEPŠIE 

Herec a režisér Mel Gibson si za hlavného predstaviteľa do filmu „Umučenie Krista“ vybral amerického Slováka Jamesa Chaviezela. A iste urobil dobre. Príslušník ktorého iného národa by dokázal tak odovzdane trpieť? My to vieme najlepšie. 

 

KULTÚRA 

Kultúra na Ukrajine a v Rusku je v značnej miere poznačená tým čo my v našich končinách vôbec nepoznáme. Je to vojenská kultúra. Priniesli ju možno so sebou už Vikingovia keď zakladali štát Kyjevská Rus. Rusi a Ukrajinci sa v priebehu stáročí museli brániť mnohým smrteľným nepriateľom. Nemecký križiaci, Kumánske kmene (Polovci), Mongoli, Krymský Tatári, Turci, Švedi, Poľsko-Litovsko, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Čína. Rusi a Ukrajinci ochránili strednú Európu vlastnými telami. Dobyvatelia z východu cez ich územie neprešli. Alebo ich nájazdy udreli na nás, oveľa menšou silou. Armády nepriateľov zo západu sa v Rusku rozbili tak, že potom opustili aj naše územie. Vojenstvo bolo pestované v kozáckych rodinách a je prítomné v celom Rusku a na Ukrajine do dnešných dní. V súčasnosti sa ale neustále dozvedáme, že tá ruská vojenská kultúra je naozaj veľmi nekultúrna. 

 

MESTO DETSTVA 

Hovorí sa väčšinou o Ukrajincoch a o Rusku. O Rusoch ktorý žijú na Ukrajine už menej. Sú to ale, myslím, predovšetkým oni ktorý uviazli v dokonalej pasci systému. Hranice Ukrajiny kopírujú hranice bývalých gubernií Ruského mocnárstva. Rusov na Ukrajine žije vraj viac ako 10 miliónov. Asi 2x toľko, koľko má obyvateľov Slovenská republika. Mesto, krajina ani žiadna istota z detstva už neexistuje. Pred 30 rokmi sa zišli šéfovia pätnástich republík Sovietskeho zväzu a odhlasovali si nezávislosť. Tá konferencia sa vtedy pretiahla do nočných hodín. Ľudia sa ráno prebudili v úplne inej krajine. Vojnu ale fakticky, nemôže ospravedlniť absolútne vôbec nič!

 

PAMÄTNÍK 

Pred tridsiatimi rokmi sa rozdelilo Československo. Na Ukrajine sa raz budú stavať pomníky bojovníkom za celistvosť krajiny. Slováci a Česi raz iste postavia pamätník, že rozdeliť Československo sa podarilo na jeden šup. 

 

MOLOCH 

Rusko, či chceme alebo nie, stojí tu ako mohutný a hrozný pohanský boh Moloch. Keď bol ohrozený sám, ochránil aj blchy vo svojom kožuchu. Ten strašný Moloch však prestal pracovať v náš prospech. Začal sa hnevať, plieskať o zem, správa sa iracionálne, ako v ťažkej depresii. Trochu mám strach, že zdochne a rozpadne sa na márne kúsky. Na malé, slabé štáty v područí Číny a Iránu. Bez tejto veľkej nárazníkovej zóny (airbagu) sa Blízky aj Ďaleký východ presunie k hraniciam EÚ. 

 

KAM KRYM? 

Časť krajiny sa, samozrejme, môže osamostatniť, ak je to demokratický proces. Pri anexii Krymu a východnej Ukrajiny si Rusi dali záležať, aby všetko bolo tak, ako sa to nemá robiť. Takže to ani žiadny iný štát sveta nemôže uznať. Teraz po zásahu Ruska bude Krym a východ krajiny určite ešte veľmi dlho súčasťou Ukrajiny. Až kým nebude na Ukrajine demokracia. Potom si obyvatelia Krymu môžu zorganizovať referendum a odhlasovať nezávislosť. Rovnakým spôsobom môže na východe vzniknúť Kozácka republika a napr. na západe Rusínska. poučenie: Celistvosť Ukrajiny sa dá vybojovať len do tých čias, kým si Ukrajinci nevybojujú aj demokraciu. Potom sa už nedá nič garantovať. (Alebo sa mýlim.) 

 

 

 

program na dnes (týždeň českých filmov)

 

KRÁSKA V NESNÁZÍCH„: Telenovela. Poslankyňa Romana Tabak má veľké predpoklady pre šport a modeling. Ona sa však rozhodla pre politiku. 

 

„MUSÍME SI POMÁHAT“: Dokument. Členovia našej menšinovej vlády nerobia nič iné, len zháňajú v parlamente podporu k hlasovaniu. 

 

„BITVA O SEVASTOPOL“: Vojnová dráma. Zase sa strhol ľúty boj o polostrov Krym. Nie však proti Tatárom, Turkom ani Nemcom. Teraz súperia Rusi s Ukrajincami. 

 

„ÚČASTNÍCI ZÁJEZDU“: Publicistika. Zdá sa, že všetci na svete sme nejako navzájom spojený. Celá zemeguľa sa plaví na jednej lodi. 

 

MAREČKU, PODEJTE MI PERO„: Triler. Čaká sa na rozhovori medzi Ukrajinou a Ruskom. A podpis mierovej zmluvy. 

 

ROK ĎÁBLA„: Takmer antická tragédia. Peklo vládne už tretí rok. 

 

 

 

anekdota o mocných

 

Stretli sa traja premiéri. Andrej Babiš, Vladimír Putin a Eduard Heger. 

Babiš: Ja som šéfoval Českej republike, ako firme. 

Putin: Ja vládnem v Rusku, ako Krstný otec. 

Heger: Ja riadim Slovensko, ako predseda našej strany – Igor Matovič. 

 

 

 

TEŠME SA

 

Ďalšia automobilka hlási príchod,

teraz už, konečne, na náš východ.

Naše holé zadky už nebudú nahaté,

zostane nám možno aj na gate.

 

Tancuj Slovensko, pozeraj Európa,

ako ťa dobiehame, môžeš to rovno zabaliť.

Tancuj Slovensko, pozeraj Európa,

ako ťa predbiehame, uvidíš len našu peknú riť.

 

 

 

STUDENÁ VOJNA 

 

Nevarí sa, nekúri sa, 

plyn nemáme, znovu – zasa.

Všade mrzne, žiadne blato, 

plyn nám treba, akože to?!

Netečie k nám ani kubík, 

potrubím sa plazí Mrázik.

Netreba dnes vojnu svätú, 

rúrami sa vládne svetu.

V biede dobrá útecha, 

EÚ to tak nenechá.

Všetkým ľuďom pre radosť, 

netlačte sa, plynu bude dosť. 

 

 

 

KNIEŽA IGOR

 

Zahorel náš Pán spravodlivým hnevom, 

keď prechádzal jedným supermarketom. 

Pristúpili k nemu hneď hluchí, slepí 

a takí čo sa im všetko na prsty lepí.

Ďakovali za malú útratu, 

náš Pán ich liečil, pekne do radu.

Na štrnástu penziu, dával starcom nádej, 

krivdy naprávať potom šiel zas ďalej.

Kadial chodí dobro činí, je to náš Pán, nikto iný.

Vozí sa na oslici a reční na colnici.

Pozatvára zlodejov a supermarkety v nedeľu

aj mŕtveho uzdraví, je to prorok z Trnavy.

 

 

 

Žiadam predčasné voľby, chcem byť zase predsedom celej družiny.

 

Vrátim sa do politiky. Všetci už majú dvojnásobné platy, tak aj ja si dám duplu.

 

Predčasné voľby nebudú oneskorené len o 3 mesiace ale o 3 roky.

 

 

 

v parlamentom bufete

 

FICO: Vypíšme referendum o referende. 

 

LENGVARSKÝ: Časy sa menia, kedysi chceli Slováci väčšie lopaty, dnes – platy. 

 

HIRMAN: Na to, že na susednej Ukrajine je vojna, sme si už celkom zvykli. Ale s tými vysokými cenami energií sa dá len ťažko zmieriť.

 

SULÍK a MATOVIČ: Už 3 roky spoločne hádžeme piesok do súkolia krajiny. A pritom všetci hovoria, že vraj nevieme spolupracovať.

 

MATOVIČ: Počas našej vlády som pozatváral veľa ľudí do väzenia. Keď som už v tom, tak pozatváram aj supermarkety v nedeľu.

 

NICHOLSONOVÁ: Založila som stranu Jablko. Eva z raja dala jablko Adamovi, ja svoje Jabĺčko ponúknem Mikimu Dzurindovi.

 

ČAPUTOVÁ: Hneď, ako to uznám za vhodné, vymenujem úradnícku vládu. Máme veľmi veľa úradníkov a takáto vláda by u nás teda vládla najlepšie.

 

HEGER: Slovensko je malá krajina. Vládnuť tu určite zvládne aj menšinová vláda.

 

REMIŠOVÁ: My nepotrebujeme ropu. Načo by nám bola ropa, keď máme automobilky?

 

KOLLÁR: Nájomné byty sú realitou. Už ich len niekto musí postaviť.

 

ORBÁN: Existuje život aj mimo Európskej únie.

 

BABIŠ: Štát riadim, ako firmu. Dôležité je preto vo voľbách získať čo najviac akcií.

 

ZELENSKYJ: Odkedy je v našej krajine vojna, cítime sa tu úplne, ako keby už Ukrajina bola súčasťou Európskej únie.

 

 

 

predvolebná pieseň Volodymyra Zelenského

я люблю свою родину – 95 квартал (2017) text piesne


 

 

Vivat Slovakia – volebná pieseň Vladimíra Mečiara (1994)


Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 982827x
Priemerná čítanosť článkov: 3709x

Autor blogu