Založ si blog

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

 

Veronika Rabada – Husičky 


 

 

_____ 

chrystyna solovij

 

Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny.

„Христина Соловій – Под облачком“, Pod oblôčkom ale môže to byť aj Pod mrakom 


 

Pod oblôčkom je javor nachýlený, 

spieva na ňom vtáčik premilený. 

Počúvaj, drahá, čo ten vtáčik spieva,

že z tej lásky, nič dobré nebýva. 

Že z tej lásky, že z tej lásky, 

nič dobré nebýva. 

Či tá láska je od Boha daná? 

Možno je len diablom našeptaná? 

Hoc by si aj nechcel, musíš ľúbiť, 

hoci by si aj nechcel, musíš preto trpieť. 

Aj keby si nechcel, aj keby si nechcel,

musíš preto trpieť. 

Moja milá, ty potvora jedna, 

už ťa ľúbim nie rok, ani nie dva. 

Dala si mi možno, z nejakého lektvaru (elixíru) sa napiť,

lebo, nijak len nemôžem, bez teba žiť. 

Ej, nemôžem, ej, nemôžem, 

bez teba len žiti. 

Veštica mi už dávno vyveštila, 

že ma poblázni, čiernooké dievča. 

Neuvidím pre ňu ani kúsok sveta, 

kým neprejdú moje mladé letá.

Kým neprejdú, kým neprejdú, 

moje mladé letá.

Pod oblôčkom sa javor zazelená, 

kukaj, milá, ako vietor fúka. 

Možno vyrve javor aj s koreňmi, 

moja milá, čo len bude s nami?

Moja milá, moja milá, 

čo len bude s nami? 

Moja milá, moja milá, 

čo len bude s nami? 

Čo len bude s nami? 

Čo len bude s nami? 

Čo len bude s nami? 

 

Chrystyna Solovij („Kristína Slávik“) sa svojim zjavom aj spevom, veľmi podobá na francúzsku speváčku Edith Piaf („Edita Vrabec“). Z toho, ako sa pohybuje na scéne a z jej úprimného pohľadu je jasné, že je to v podstate lesná víla.

„Христина Соловій — Лісова пісня“, Pieseň lesa z filmu Mávka 


 

Zahraj mi pieseň lesa, 

zobuď sa kráska moja! 

A bude večná jar

a vyjde jasná hviezda!

Verte v osud! Zostaňte so mnou!

Lietaj ako vietor, sen môj!

Vesmír je náš domov, 

kým tu žije vôľa!

Aj láska, aj láska, 

ona nás zachráni pred zlom!

Len láska, iba láska!

Lietaj ako vietor, sen môj!

Vesmír je môj domov!

Vôľa tu stále žije!

A láska a láska tiež, 

ona nás zachráni pred zlom!

Len láska, iba láska, 

zachráni život na tomto svete!

Nech hviezdy nezhasnú,

nech žiaria v našich srdciach!

Ich starodávne tajomstvá, 

nás privedú nás k životu!

Verte v osud! Zostaňte so mnou!

 

Chrystynka mi trochu pripomína tiež ochrankyňu prírody Gretu Thunbergovú. Aj s tou jej poruchou. To však iste neznamená, že sú tie dve málo inteligentné. Ale keby aj, mne to vôbec nevadí. Čím ďalej, tým viac si cením ľudí čistého srdca s vysokou emocionálnou inteligenciou (EQ). Veď darmo má niekto IQ ako Einstein, ak je to charakterovo zlý človek. To je potom už len naozaj, pre ľudí, ktorým v živote prekríži cestu, hotový kríž. 

Chrystyna Solovij vstupuje na scénu (2013)


 

 

______

daneliya tuleshova

zdroj obr. wikipédia

 

Daneliya sa narodila v hlavnom meste Kazachstanu, Astane 2006. Okrem kazašských má aj tatárske korene. Jej dvaja mladší súrodenci nespievajú. 

Venovala sa gymnastike a chodila na kurzy súčasného tanca, herectva a spevu. Lýceum v ktorom sa učí je zamerané na matematiku. 

Vyhrala spevácku súťaž Nová vlna v Rusku a Hlas deti v Ukrajine. Spieva po rusky, anglicky a keď treba aj po ukrajinsky a francúzsky. Počas Junior Eurovision Song Contest v Bielorusku sme ju mohli počuť spievať pieseň v materinskom jazyku – kazaštine. 

 

2019, show The World’s Best (rise up – andra day, stone cold – demi lovato, what about us – pink)


 

Daneliya (14) zo stepí a púští Kazachstanu v džungli showbiznisu, America’s Got Talent (alive), (poznámka: celkom pekná pieseň, ak ju spieva čistý hlas a nie protivná Sia Furlerová) 


 

Je rok 2023, Daneliya má 16 rokov (arcade – duncan laurence


 

(poznámka: Kazachstan je taká veľká krajina, že my tu na Slovensku si to ani nedokážeme predstaviť. Má rozlohu približne, ako Brazília alebo India. Počtom obyvateľov však už tieto dve krajiny nepripomína. Kazachstan nemá dve miliardy občanov, iba 20 miliónov.

Je to rovina ale na východe a juhu Kazachstan lemujú hory. Najvyšší vrch v pohorí Karakurum má výšku približne 7000 m. Náš Gerlachovský štít 2655 m.

V Kazachstane sa ťaží ruda na akú si len spomeniete. Najväčší výskyt majú medené rudy. Potom ložiská chromitu, niklových a kobaltových rúd, bauxitu, zlata, železa a mangánu. V Karagande sa ťaží uhlie, na brehu Kaspickeho mora, na polostrove Mangyšlak, ropa.

Kazachstan nie je iba vyprahnutá step a púšť. Na rozsiahlom území sa nachádza veľmi úrodná pôda – černozem. Keby sa podarilo vyriešiť malý problém s nedostatkom vody, krajina by sa mohla stať obilnicou sveta. Namiesto Ukrajiny.

Najväčším bohatstvom Kazachstanu sú iste ľudia. Napr. takú podobnú, ako Daneliya, na Slovensku nemáme. Kazachstan je pre mňa krajina zázrakov.) 

 

 

_____

heslo z môjho lexikónu

 

 

VÍLA – Víly poznáme riečne, jazerné, morské, horské, lesné a 3 sudičky. Vlasy majú spravidla zlaté alebo zelené. Vodné víly tzv. rusalky, nevedno prečo, červené.

Občas sa vyskytujú v celých kŕdľoch. Za mesačných nocí tancujú ako baletky alebo sa húpajú na hojdačke. Premieňajú sa na labuť, kobylu, sokola, sú milé ale vedia byť aj riadne svine. Zvádzajú naivných mládencov, ktorí potom musia tancovať kým pískajú. Ich smrteľné objatie povolí iba ak siahnu po pekne drahom darčeku.

Zvláštnou kastou medzi vílami sú bludičky – duše mladých žien a dievčat. Brúsia po kraji a zháňajú si frajerov. Za nejedného úprimného chlapca sa medzi sebou aj pobijú. Pannami sa teda nazývajú iba morské víly – z polovice ryby.

 


 

 

_____

rockové obdobie

 

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sme museli v rádiu počúvať Karla Gotta a Dušana Grúňa. Potom prišiel svieži vánok v podobe Mira Žbirku, Mariky Gombitovej, Elánu. Neskôr Peter Nagy z Prešova spôsobil v Československu hotový hurikán. Po dvadsiatich rokoch na scéne sme zažili aj jeho trochu vážnejšie obdobie. 

 

Kristínka iba spí (1999)


 

Peter Nagy – rozhovor a Live koncert, Lucerna Music Bar 2002


 

 

_____

apríl mesiac lesov

 

moja dnešná kompilácia je tak trochu o vílach a Kristínkach…

 

Kristína Peláková zo Svidníka 


 

 

_____

reklama

 

pieseň „Я тебе верю“ zaspieval Grigorij Leps do historického seriálu „София“. Viac o Sofii tu. (prvá séria, 8 častí.)


 

Gira l’amore text (viac o Gigliole Cinquetti tu v článku na mojom blogu) 


 

 

_____

dobrá víla 

 

enya – may it be


 

enya – caribbean blue


 

 

_____

barbara

 

Topmodelky som sledoval približne od Twiggy po Claudiu. Potom už veľmi nie. Je ich už nejako veľa a vyzerajú tiež dosť tuctovo. Na ulici takých dievčat stretnete aj 10. Trochu ma oslovila len Barbara Palvin. A tú ste naozaj mohli stretnúť aj na ulici. V Budapešti. Ak chodíte po nákupoch do Poľska a nie opačným smerom, teraz môžete ľutovať.

U južných susedov v Maďarsku je v posledných rokoch veľmi obľúbený až módny výraz na sexi baby „dögöš“. Napr. všetky speváčky sú veľmi „dögöš“. V rámci jedného televízneho programu to môžete počuť aj niekoľkokrát. Toto za mojich mladých čias ešte v takom rozsahu, nebolo zvykom. Teraz však každá Maďarka túži byť „dögöš“ a je to pre ňu asi tá najkrajšia lichôtka.

Nie každý pojem je možné plnohodnotne preložiť do iného jazyka. Keby som ale veľmi chcel preložiť „dögöš“ použil by som iste slovo mršina.

 


 


 

„dögöš“ 


 

topmodelka barbara palvin v klipe (viac o barbare


 

 

_____

lesná pieseň

 

Animovaný film z Ukrajiny MAVKA – THE FOREST SONG nám predstavuje vílu, nežnú (ale keď treba aj silnú) ženskú postavu z ukrajinskej literatúry. Zavedie nás do sveta staroslovanských mýtov a legiend. Pomocou moderných technológií 3D animácie.

MAVKA – LESNÁ PIESEŇ čerpá inšpiráciu z povestí slovanskej mytológie (jej starodávne tradície a rituály, ozdoby a vzory národnej symbolyky v krojoch a ľudové melódie). Rozprávku „Lesná pieseň“ napísala ukrajinská spisovateľka Lesja Ukrajinka (Larysa Petrivna Kosač-Kvitka 1871 – 1913).

Hlavná hrdinka filmu je (zhodou okolností) lesná víla. Strážkyňa čarovného lesa, hlavne jeho duše. Na Ukrajine vílam hovoria „feja“, lesným vílam – „mávka“. Lesných víl je tam, ako je známe, málo. Lesov niet. Poľných víl je plno. 

Problémy našej „mávky“ začínajú, keď sa zamilovala do nadaného hudobníka Lukáša. Obyčajného dedinského chlapca. Jej city ju nútia čeliť nemožnému výberu – medzi láskou a povinnosťou chrániť svoj svet. (Niečo podobné riešila tiež Andersenova „Malá morská panna“.) Mávka stelesňuje nezištnú lásku, krásu, harmóniu a ochranu prírody.

 

„Мавка. Лісова пісня – oфіційний кліп“


 

„Mavka: Čuvarica šume“ (trailer) 


 

 

_____

veronika rabada

neoddeliteľná súčasť slovenskej kultúry 

 

Husičky (live)


 

V tichu – zo saundtracku filmu Čarovný kamienok


 

interview


 

 

_____

 

Video k rusínskej ľudovej pesničke Pod oblôčkom je na rôznych portáloch internetu. Toto moje z youtube má, zatiaľ, 10 miliónov zhliadnutí. A to je, aj na Ukrajinu, celkom dosť. 

„Христина Соловій – Под облачком“ 


 

„Христина Соловій дуетом з Отаром Немсадзе“ 


 

Jej život je od mala spätý s hudbou a piesňami. Všetko to mala doma v rodine. Začala s rusínskymi ľudovkami ale teraz už spieva aj „normálne“ pesničky stredného prúdu. Sama si zloží hudbu aj text, sama si zaspieva. Vydala už niekoľko autorských albumov. 


 

interview


 

Daneliya Tuleshova spieva Večnosť, pesničku Monatika (монатик – вечность


 

v súťaži Hlas deti – Ukrajina je jej trénerom, spevák a skladateľ, Dmytro Monatik, Daneliya má 10 rokov 


 

Daneliya Tuleshova – Ózińe sen


 

už je tu láska 


 

láska je… 


 

siréna a piráti z Karibiku 


 

zbojníci, lesní muži (pesnička zo saundtracku seriálu Uhorčík)


 

 

_____

+ bonus

 


Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Autom po ceste. Prečo šoféri pijú? Političky či princezné? Za Dzurindu všetko rastie

22.02.2023

Na ornici sa stavať nesmie. Vrstvu ornice treba najprv oškrabať a preniesť inde. A to je asi tak všetko čo sa týka terénnych úprav, pred položením diaľnice. Namiesto ciest na juhu, by mohla rásť kukurica – hovoria moji známi. Namiesto ciest na severe by mohli rásť stromy – hovorím ja. Čo je viac? Nepochybujem o tom, že my tú diaľnicu, cez hory a lesy, nakoniec určite [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 983680x
Priemerná čítanosť článkov: 3712x

Autor blogu