Založ si blog

Vojna a mier. Tretia svetová. Nasťa Dmitruk bojuje. Moskva a Kyjev. Toto je Rusko, deti!

Je taká metóda ako sa naučiť cudzí jazyk, že pozeráte filmy. (Bez dabingu.) Z prvého filmu, na ktorý som sa s týmto účelom pozrel v ruštine, som toho veľa nepochopil. Z audioknihy trochu viac, ale iba preto, že som ten román už čítal v slovenčine. Hovoriť cudzím jazykom sa takto zrejme nikto nenaučí, ale rozumieť asi áno. Rusi majú na internete prečítanej dosť zo svetovej aj svojej literatúry. Celú Vojnu a mier asi 5-krát… (Práve pozerám filmy v čínskom jazyku. Zatiaľ ničomu nerozumiem.)

 

VŠETKY SVETOVÉ

Po 1. svetovej vojne sa rozpadlo Rakúsko-Uhorsko a vznikli nové štáty. Svet dal zbohom feudalizmu. Po 2. svetovej sa objavilo veľa tzv. „ľudovo-demokratických“ krajín a úplne zanikli koloniálne ríše. Počas „studenej vojny“ všetko akoby zamrzlo. Keď zima povolila, socialistické zeme to zmenilo na bahno. Poriadne lepilo. V súčasnosti vraj práve prebieha 3. svetová. S alternatívnymi a sofistikovanými, ale veľmi účinnými zbraňami. Po jej skončení sa vraj svet, ktorý poznáme a na ktorý sme zvyknutí, prevráti naruby… Nevadí, veď dnes už asi nikto nežije v realite.

 

STUDENÁ VOJNA

Niekoľko desaťročí svet kvárila studená vojna. Dve krajiny – USA a ZSSR – sa snažili o svetovládu. Ale, ako sa hovorí, tam kde sa dvaja bijú, Čína vyhráva.

 

PRÍKLEPY 

– Bývalí prezident Janukovič chcel získať pre Ukrajinu zo strany EÚ, masívnejšiu finančnú podporu… a to sa aj podarilo. 

– Ukrajina raz iste vstúpi do EÚ… v ukazovateľoch korupcie a klientelizmu už potom zrejme nebudeme na poslednom mieste.

– O polostrov Krym sa bijú Rusi s Ukrajincami… ako takí Tatári!

– Stalin presťahoval Krymských Tatárov do Uzbekistanu… Putin z Ukrajiny do Ruska.

– Žiadna revolúcia v histórii ľudstva, zatiaľ nič dobrého nepriniesla… Veľmi preto obdivujem Ukrajincov, že napriek tomu to, predsa len, ešte skúsili.

– Boris Jelcin ako malý chlapec, vo svojej rodnej sibírskej dedinke, rozbil to najväčšie okno… Potom neskôr, keď bol ruským prezidentom, rozbil ten najväčší štát sveta.

 

RUSKÁ TROJKA (častuška) 

Ide ruská trojka, po ceste si voľká.

Ide pekne pomaly, dáko sa jej nedarí.

Ťahá Gorbi strakatý, „perestaval“ nám ploty.

S Reaganom sa pobratal, potom sa hneď popratal.

Jelcin žiadna námaha, káru vôbec neťahá.

Samohonku vypije, zbesilo si tancuje.

Raz Putin sa otáča, nastúpi hneď do koča.

Jednou rukou drží ropu, druhou pod krk Európu.

Ide ruská trojka, široká je dojka.

Ide pekne pomaly, stále sme ich poddaní.         

 

IFIGÉNIA Z TAURIDU 

V časoch antiky na pobreží Čierneho mora a na polostrove Krym, žili Gréci. Aj mladé a podla možnosti aj krásne, grécke dievča Ifigénia. Krym sa volal Tauris. Ifigénia, podľa legendy a známej drámy, ctila tradície svojho ľudu. Obetovala aj život, aby jej spoločenstvo prežilo.

 

 

 

trump_putin

 

KAM KRYM?

Polostrov Krym patrí Ukrajine alebo Rusku? Časť krajiny sa, samozrejme, môže osamostatniť, ak je to demokratický proces. Pri anexii Krymu si Putin dal záležať, aby všetko bolo tak, ako sa to nemá robiť. Takže to ani žiadny iný štát sveta nemôže uznať. Teraz po zásahu Ruska bude Krym zrejme ešte veľmi dlho súčasťou Ukrajiny. Aspoň na mape.

__________

__________

 

NAČO VOJNA? – Anastasija Dmitruk (ukrajinská poetka) 

Зачем вы пришли с войной? Стихи Анастасии Дмитрук


Верните нам наше Небо, верните нам наш покой! Зачем вы пришли, соседи? Зачем вы пришли с войной? Мы с вами детей крестили и пили на брудершафт… Зачем вы нас оцепили колонной своих солдат? Нам много досталось боли — хороним своих сыновей. Мы видели много горя, мы стали еще сильней. Зачем вы пришли, ребята? За что собрались воевать? Мы выстоим брат за брата, нас тоже учили стрелять. Мы выстоим — у нас Воля, ее не возьмет автомат. Мы вам не сдадимся без боя, все церкви пусть бьют набат. Мы видели смерть, ребята, ей смело смотрели в глаза. Не надо войны, не надо… Потом не вернешь назад. (zdroj)

 

(poznámka: prekladač googlu je dobrá vec)

 

ZELENÝ JAVOR (SMUGĽJANKA) – skupina Made in Ukraine (v ukrajinskom aj ruskom jazyku) 

Клён зелёный (Смугльянка) гурт Made in Ukraine


Raz v lete na svitaní, nazrel som do susedného sadu. Tam tmavá Moldavanka, oberala hrozno. Ja červenám sa a aj blednem a odrazu sa mi zachcelo povedať: -Poďme k rieke, uvítať letné svitanie. Kučeravý klen zelený, list (ako) vyrezaný. Som zaľúbený a hanblivý pred tebou. Klen zelený, klen kučeravý, veľmi kučeravý vyrezávaný. A smugľanka – Moldavanka, odvetila chlapcovi takto: -Partizánsky moldavský organizujeme oddiel. Dnes zavčasu partizáni, opustili rodný dom. Mňa čaká cesta, k partizánom do hustého lesa. A smugľanka – Moldavanka po chodníčku odišla do lesa. Ja som zostal urazený, že ma nepozvala so sebou. Na smugľanku – Moldavanku som často myslel po nociach. A opäť som stretol svoju smugľanku v oddieli.

smugľjanka – dievča tmavej pleti

(preklad z ruského textu: Drahoslav Mika) 

 

 

PRÍMERIE – VIA GRA ukrajinská skupina

ВИА Гра – Перемирие


VIA Gra – Truce, Lyrics: Two different parts of me keep fighting inside my heart. My baby, you can take the light side or the dark. Five more seconds of that silence and I’ll be gone. I’ll just leave our universe. Try to make a choice between those parts, my love. But they always go together, so you have no option at all. That’s not the hint but the answer. And it can’t be different. But we keep arguing over, who is right. Let’s stop it maybe. No fighting, please. I just want to make peace. Who am I without you. Tell me the way to make. Those parts inside me come to a compromise. No fighting, please. I just want to make peace. Who am I without you. Tell me the way to make. Those parts inside me come to a compromise. ‚Cause I am begging for your mercy. Let’s break these rules. None of us is guilty or innocent. Don’t you want me to reveal. My best secret to you. (zdroj: Velvet Music)

 

 

MESTO DETSTVA 

Hovorí sa väčšinou o Ukrajincoch a o Rusku. O Rusoch ktorý žijú na ukrajine už menej. Sú to ale, myslím, predovšetkým oni ktorý uviazli v dokonalej pasci systému. Mesto, krajina ani žiadna istota z detstva už neexistuje.  

Mesto detstva – Stas (Stanislav) P’jecha (Peha), ruský text: Robert Roždestvenskij

стас пьеха – город детстваАвтор текста (слов): Ро́берт Рожде́ственский, Композитор (музыка): Terry Gilkyson (the brothers four – green fields), ilustroval: ? 

Jedna z mnohých amerických pesničiek, ktorá v bývalom Sovietskom Zväze zľudovela. Všetko o piesni Mesto detstva  tu  v článku na blogu. 


Kdesi je mesto tiché jak sen, nánosmi prachu je zanesené. V pomalej riečke voda ako sklo. Kdesi je mesto, v ktorom je teplo, naše ďaleké detstvo tam prešlo. V noci si z domu náhle odskočím, v pokladni vlakov lístok poprosím. Možno prvýkrát snáď za tisíc liet, do detstva, prosím, len jeden bilet. Kasírka ticho vraví: Lístočkov niet (Lístočkov niet). Nuž čo, priateľ môj, čo jej povedať? Cestu do detstva kde teraz hľadať? A možno budú… iba v iný deň v spomienkach svojich, chodievame sem. Rozprávky z detstva v meste čakajú, pochabé vetry nás ta lákajú. Tam nám kedysi hlavy motali, sosny po nebo, po slnko domy. Tam po závejoch tíško šla zima. Pieseň z diaľavy v našom osude, láskavé mesto, vďační sme tebe. Neprídeme však, nečakaj na nás, sú na planete iné cesty zas. Už sme dospeli, uver, a prepáč. (text piesne preložil Drahoslav Mika)

 

 

MOSKVA / Москва

Moscow, Russia – Aerial Drone / Москва, Россия – аэросъёмка


Moskva je hlavné mesto Ruskej federácie. S počtom 12 630 000 obyvateľov (2019) je najväčším mestom Ruska a Európy.

1 Rusi – 8 809 009 – 84,83%

2 Ukrajinci – 253 644 – 2,44%

3 Tatári – 166 083 – 1,6%

4 Arméni – 124 425 – 1,2%

5 Azerbajdžanci – 95 563 – 0,92%

6 Židia – 79 359 – 0,76%

7 Bielorusi – 59 353 – 0,57%

8 Gruzínci – 54 387 – 0,52%

9 Bez udania národnosti – 500 000 – 4,02%

Moskva sa nachádza v strede európskej časti Ruska medzi riekami Oka a Volga. Zo západu ju ohraničuje Smolensko-moskovská vyvýšenina, z východu Moskovsko-okská nížina a na juhovýchode Meščerská nížina. Mesto leží v nadmorskej výške 180 metrov nad morom.

Moskva leží na strednom toku a oboch brehoch rovnomennej rieky Moskva. Tečie zo severozápadu smerom na juhovýchod. Okrem tejto rieky na území mesta tečie aj niekoľko desiatok iných riek, z ktorých najväčšími sú Schodňa, Chimka, Chodynka, Presňa, Neglinnaja, Jauza, Niščenka, Setuň, Kotlovka, Gorodňa.

V meste sa nachádza mnoho parkov – Alexandrovský park, Izmajlovský park, Botanická záhrada, Caricyno, Kolomenskoje, Kuskovo a časť národného parku Losiny.

Podnebie Moskvy je mierne až kontinentálne, preto sú tu silné mrazy veľmi zriedkavé, ale teplotné výkyvy počasia tu bývajú. Najchladnejším mesiacom v Moskve je január, kedy priemerná teplota dosahuje -9,1 °C, naopak najteplejším mesiacom je júl s +19,2 °C. Sú tam veľmi časté hmly.

Mesto leží v oblasti, ktorú od 4. až 6. storočia osídlili Slovania. Od 9. do 11. storočia v oblasti vzniklo viacero slovanských kniežatstiev. Najstaršia zmienka o Moskve pochádza z roku 1147 a je zdokumentovaná v Ipatievskom letopise. Spomína sa ako osada Kučkino.

V historickom centre Moskvy sa nachádza Moskovský Kremeľ, Katedrála Zosnutia presvätej Bohorodičky, Archanjelský chrám, Chrám Zvestovania, Chrám Vasilija Blaženého.

K unikátom mesta patrí Novodievčí kláštor, Veľké divadlo, Štátna Tretiakovská galéria, Múzeum Alexandra Sergejeviča Puškina, Kolomenskoje a televízna veža Ostankino. (zdroj: wikipédia)

 

 

KYJEV / Київ („Kyjiv“) 

Київ з висоти пташиного польоту


Kyjev je jedno z najväčších a najstarších miest v Európe. Nachádza sa na strednom toku Dnepra. Samotné mesto má 3 mil. obyvateľov. S veľmi blizkym okolím 5.

Domáci jazyk obyvateľov Kyjeva v roku 2005 podľa prieskumu:

ukrajinčina – 18,1 %

prevažne ukrajinčina – 5,3 %

ukrajinčina a ruština – 23,6 %

prevažne ruský – 12,3 %

ruština – 39,9 %

Podľa kroniky z 12-steho storočia, založil Kyjev princ Kyi z Polyany so svojimi bratmi Shchekom, Khorivom a sestrou Lybid. Podľa archeologických údajov a písomných prameňov sa začiatok nepretržitého rozvoja Kyjeva datuje do druhej polovice 5. storočia.

Reliéf Kyjeva vznikol na hranici Dneperskej pahorkatiny, ako aj Polisskej a Prydniprovskej nížiny. Väčšina mesta leží na vysokom (až 196 m n. m.) pravom brehu Dnepersko-kyjevskej náhornej plošiny, prerezanej hustou sieťou roklín: Pečerské vrchy, pohoria Schekavycia, Horevytsia, Batyevoa. Menšia časť leží na dolnom ľavom brehu Dnepra. Obytné štvrte mesta sú obklopené súvislým prstencom lesov.

Podnebie je mierne kontinentálne s miernymi zimami a teplými letami. Priemerné mesačné teploty v januári sú -3,5 °C , v júli +20,5 °C.

Na prelome 8. a 9. storočia sa Kyjev stal hlavným mestom medzikmeňového zväzku južných východoslovanských kmeňov. Od roku 882, po jeho dobytí Vikingami, hlavné mesto štátu. Mesto bolo jedným z centier medzinárodného obchodu s Byzanciou, Škandináviou, západnou Európou a moslimským svetom. Prvý kresťanský kostol bol v Podile od prvej polovice 10. storočia. 

V polovici 12. storočia žilo v Kyjeve asi 50 000 ľudí, bolo tu asi 400 kostolov a 8 bazárov. V roku 1240 mesto dobyli mongolskí dobyvatelia na čele s vnukom Džingischána, chánom Batu. Okolo roku 1362 sa Kyjev stal súčasťou Litovského veľkovojvodstva. V r. 1569 sa Kyjev spolu s vojvodstvom stal súčasťou poľskej koruny. (zdroj: Wikipedia)

 

 

HISTÓRIA (1000 rokov za 8 minút) 

історія українських земель з 1000 по 2016 рік


 

 

UŽ NIKDY NEBUDEME BRATIA – Anastasija Dmitruk

Báseň ukrajinskej poetky Naste Dmitruk, pred siedmimi rokmi, na ruskom webe dosť zaujala. Mnohí na jej video reagovali vlastnou tvorbou. 

Анастасия Дмитрук – Никогда мы не будем братьями


Никогда мы не будем братьями! Ни по родине, ни по матери. Духа нет у вас быть свободными — нам не стать с вами даже сводными. Вы себя окрестили «старшими» — нам бы младшими, да не вашими. Вас так много, а, жаль, безликие. Вы огромные, мы — великие. А вы жмете… вы всё маетесь, своей завистью вы подавитесь. Воля — слово вам незнакомое, вы все с детства в цепи закованы. У вас дома «молчанье — золото», а у нас жгут коктейли Молотова, да, у нас в сердце кровь горячая, что ж вы нам за «родня» незрячая? А у нас всех глаза бесстрашные, без оружия мы опасные. Повзрослели и стали смелыми, все у снайперов под прицелами. Нас каты на колени ставили — мы восстали и всё исправили. И зря прячутся крысы, молятся — они кровью своей умоются. Вам шлют новые указания — а у нас тут огни восстания. У вас Царь, у нас — Демократия. Никогда мы не будем братьями. (zdroj)

 

 

UKRAJINSKO-RUSKÁ PRESTRELKA VO VERŠOCH 

 

odpoveď Anastasii Dmitruk a Ukrajine od Gleba Kornilova na básničku „Už nikdy nebudeme bratia“ 

Никогда мы не будем братьями – Ответ украинке – Глеб Корнилов


 

odpoveď z Kazachstanu 

Ответ Анастасии Дмитрук от жительницы из Казахстана на “Никогда мы не будем братьями“


 

odpoveď na báseň z Ukrajinskej duše 

Стих украинки – „Никогда мы не будем братьями“. Ответ души.


 

odpoveď na báseň 


 

odpoveď na báseň „My už nikdy nebudeme bratia“ 

Ответ украинке на стихотворение „Никогда мы не будем братьями“


 

odpoveď na báseň Naste Dmitruk

Ответ на стихотворение Насти Дмитрук „Никогда мы не будем братьями“


 

odpoveď od Anny Poliščuk zo Sankt-Peterburgu si Nasťa asi nedá za klobúk

Ответ Анны Полищук из Санкт-Петербурга Анастасии Дмитрук на стихотворение „Никогда мы не будем братьями“.


 

báseň“ Už nikdy nebudeme bratmi“ ako pieseň (mp4) 

Никогда мы не будем братьями


 

odpoveď (moja obľúbená) 

Ответ украинке Насте Дмитрук


 

odpoveď od Ruslana Sokolova 

Ответ на стихотворение А.Дмитрук „Никогда мы не будем братьями“


 

ďalšie 

 

báseň a Anastasija Dmitruk v meste Žitomír

Анастасія Дмитрук „Никогда мы не будем братьями“ – Житомир


 

ukrajinsko-ruská prestrelka vo veršoch 

Украина-Россия. „Никогда мы не будем братьями?!“


 

v Litve ukrajinskú báseň v ruskom jazyku, zhudobnili


 

BRATOM! – ruská odpoveď

БРАТЬЯМ! – Русский ответ на песню „Никогда мы не будем братьями“ – Сергей Зыков – вокал


Где то в мире под рифмы красные. Прозвучали слова ужасные – Никогда мы не будем братьями. Ни по родине, ни по матери. Все так искренне и уверенно. Мечет в души собратьев тернии – Гарна дивчина верит в голос свой. Жаль невольница воли злой, чужой. Время, времечко – в поле мельницы. Ветру молятся – души мелятся. Слово вылетит, не воротится. Кто за слово то „кровью умоется“?! Нет не гром во мне и не молнии. Пробудили слова крамольные. Только горечь утраты дикую. Подпорченную злыми криками. Не одна она правду путает. Ведь народ не „бандеры“ не „путины“. Да и Родина не демократия. И народам цари не матери! Кто есть русские, кто украинцы. Кто стравить нас опять старается? Кто проплатит что б стали разные – Кто-то белые, кто-то красные?! Приоткрой глаза, посмотри вокруг. В слове друже одно мы слышим – друг. Одна мощь в двух словах – брати и брат! Не один ли нас ссорит подлый враг?! Вновь герои в гробах прославленны. Где-то Каины, где-то Авели. Но какие б не жгли проклятия. Быть им вечно родными братьями. Плодоносит шальное горе. Засоряет цветочки истины. Но а семя для горя – ссоры. Правда там, где мы любим искренне.

 

 

AK JE ZAJTRA POSLEDNÝ DEŇ – Anastasija Dmitruk 

Анастасия Дмитрук – Если завтра последний день


Если завтра – последний день, если это – конец начала? Небо бросило на нас тень – видеть наши грехи устало. Нам никто не спешит помочь, наши крики никто не слышит. Гонят ангелы бесов прочь, а мы…просим у Бога выжить. Мы с тобой упустили шанс. Один взрыв — и никто не вспомнит сколько было их, сколько нас – наша жизнь ничего не стоит. А вокруг только смерть и ложь. Может всё, что нам здесь осталось – этот мелкий соленый дождь, обгорелой души усталость. Если это в последний раз мои руки твои сжимают – посмотри мне в глаза сейчас, они душу твою впитают. Мне тебя навсегда любить, мне бы только тобой согреться… Нам так хочется еще жить, жить за всех, не жалея сердца.

Anastasija Dmitruk

 

 

ŠTUDENTI TO HOVORIA LEN V DOBROM

 

Видеообращение украинских студентов


 

Обращение студентов России к студентам Украины


 

Вибачення російських студентів, присвячене мінським переговорам


 

POZNÁMKA:

Videá v článku o ukrajinsko–ruských vzťahoch sú 6–7 rokov staré a viažu sa na udalosti z roku 2014. Je to len nepatrná časť z internetových ukrajinsko-ruských „prekáračiek“. Myslím, aspoň trochu zobrazujú atmosféru v spoločnosti v oboch krajinách v tom čase. Zrkadlá doby, ktorú sme prežili. Minulosť z ktorej vychádza budúcnosť. 

_________

_________

doslov

 

LAMPÁŠE (tu: hviezdy, orientačné svetlá, svetlo nádeje vrátane svetla na konci tunela) – Táňa Bakun 

Таня Бакун – Фонари


Покупается всё. Продаётся. Пытаясь сохранить себя. Ты живёшь под солнцем. Это непросто: борьба, голод. Усталость, равнодушия холод. Горечь внутри. Бессонные ночи, взгляд на фонари. В окно. И мысли: неужели мне одному не всё равно? Неужели ничего поменять нельзя? Время летит, пытаясь обогнать тебя. И кажется, что всё зря. А на другом конце земли. Люди смотрят под утро на такие же фонари. И пытаются жить, и пытаются понять: Если Жизнь — игра, то как в неё правильно играть? Почему начинаются войны просто так? Почему Жизнь человека оценивается в пятак? Почему существует рабство, но как же так? Почему говорят «человек человеку волк»? Я хочу, чтобы — брат. И какой у людей настоящий враг? Неужели всех устраивает такой расклад? Неужели я один, кто чувствует, что что-то идёт не так? Ты вдыхаешь воздух и поднимаешь к небу глаза: Где же ты, моя путеводная звезда? И если бы ты мог загадать ей желание. То загадал бы счастья для всех. Для каждого. Навсегда. Я знаю, тебе бывает особенно тяжело иногда. У тебя свои проблемы, а ещё в новостях беда: Тот погиб. Тот убит. Человеческого горя уже не выдерживает Земля. И ты снова думаешь: неужели это не устраивает только меня? Неужели ничего поменять нельзя? Что конкретно я делаю в этой жизни не так? Я хотел бы помочь, но как? Ведь я маленький человек — мне не исправить это никак. Что глобально зависит от таких, как я? Всё решают большие игроки, а я — пешка. Но любая пешка превращается в ферзя. Большой игрок — это ты. Просыпайся и не мешкай. Если ты ждал знак, то это — он. Сейчас наш мир рушится. Наш дом. Каждый из нас — маленький колокольчик. Но вместе мы — раскатистый, чистый звон. Приходи, нам каждому есть что сказать. Мы люди, мы хотим жить, а не умирать! Нас убеждают, что мы враги друг другу. И так тянется уже 6 000 лет круг за кругом. Миллионы людей убивают друг друга, а миллиарды молчат… И только смотрят под утро в окно. Каждый думает: неужели только мне не всё равно? Мы сидим и смотрим в окна. А можем — друг другу в глаза. Приходи и тогда, больше никогда. Не упадёт слеза. Ребёнка, проданного в рабство. У нас одно гражданство — Земля. Приходи. Не хватает только тебя. Созидательное общество — это ты, это я. Вот оно — счастье для всех, для каждого. Навсегда. Нас много. Приходи сюда: (zdroj: creativesociety.com)

 

NENA – 99 Red Balloons (1984) 


You and I in a little toy shop. Buy a bag of balloons with the money we’ve got. Set them free at the break of dawn. ‚Til one by one they were gone. Back at base bugs in the software. Flash the message: „something’s out there!“ Floating in the summer šky. Ninety-nine red balloons go by. Ninety-nine red balloons. Floating in the summer šky. Panic bells, it’s red alert. There’s something here from somewhere else. The war machine springs to life. Opens up one eager eye. Focusing it on the šky. Where ninety-nine red balloons go by. Ninety-nine Decision Street. Ninety-nine ministers meet. To worry, worry, super scurry. Call the troops out in a hurry. This is what we’ve waited for. This is it, boys, this is war. The president is on the line. As ninety-nine red balloons go by. Ninety-nine knights of the air. Ride super high-tech jet fighters. Everyone’s a Super Hero. Everyone’s a Captain Kirk. With orders to identify. To clarify and classify. Scramble in the summer šky. Ninety-nine red balloons go by. As ninety-nine red balloons go by. Ninety-nine dreams I have had. In every one a red balloons. It’s all over and I’m standing pretty. In this dust that was a city. If I could find a suvenír. Just to prove the world.

 

 

ВИА Гра – Перемирие / VIA Gra – Prímerie 


Две неравных половины спорят во мне. Выбирай себе, любимый – тьму или свет. Еще пять секунд молчанья и меня нет. В этой Вселенной. Выбирай себе, любимый – тьму или свет. А они ведь неделимы – выбора нет. Это вовсе не молчанье – это ответ. И он неизменный. А мы с тобой спорим: кто прав, кто виновен. Прервись на полуслове, а? А я хочу перемирия! А я прошу перемирия! Кто без тебя в этом мире я? Расскажи, как внутри помирить две половины души? А я хочу перемирия! А я прошу перемирия! Кто без тебя в этом мире я? Расскажи, как внутри помирить две половины души. А я прошу перемирия! А давай, с тобою снимем этот запрет. Виноватых и безвинных среди нас нет. Хочешь, я тебе открою главный секрет. Или не хочешь?

 

 

MESTO DETSTVA – Stas P’jécha (pesničku v nebohom Sovietskom zväze preslávila, niekedy v päťdesiatych rokoch minulého storočia, speváčka Edita P’jécha / Эдита Пьеха


Текст (слова) песни Город детства – Автор текста (слов): Ро́берт Рожде́ственский

Где-то есть город тихий, как сон / Пылью текучей по грудь занесен / В медленной речке вода как стекло / Где-то есть город в котором тепло / Наше далёкое детство там прошло / Ночью из дома я поспешу / В кассе вокзала билет попрошу / Может впервые за тысячу лет / Дайте до детства плацкартный билет / Тихо кассирша ответит: „Билетов нет“ / Билетов нет / Ну что, дружище, как ей возразить / Дорогу в детство где ещё спросить / А может просто только иногда / Лишь в памяти своей приходим мы туда / В городе этом сказки живут / Шалые ветры с собою зовут / Там нас порою сводили с ума / Сосны до неба, до солнца дома / Там по сугробам неслышно шла зима / Дальняя песня в нашей судьбе / Ласковый город- спасибо тебе / Мы не приедем, напрасно не жди / Есть на планете другие пути / Мы повзрослели, поверь нам, и прости.

 

 

VOJNA A MIER – Lev Tolstoj (audiokniha) / Война и мир – Л.Н. Толстой (аудиокнига) 



 

 

winter SAINT PETERSBURG Russia / Зимний Петербург, аэросъёмка


 

 

THIS IS RUSSIA, BABY 

V Rusku a na Slovensku (aj v Maďarsku) je slovanský gén dominantný. Máme toho spoločného viac, ako si myslíme, priznáme a pripúšťame. Jedno však u nás nemáme – portál „Toto je Slovensko, deti“.

Túto krajinu neporazíš, toto je Rusko, deti 

Эту страну не победить, это Россия, детка


 


 

 

TANCUJ RUSKO A EURÓPA PLAČ (pesnička je z roku 2008, zábery na videu sú asi z 2014)

Танцуй Россия и плачь Европа


 

Tancuj Rusko – pesničku speváčky Glukózy (v modrých šatách) jej teraz pomáhajú zaspievať Satanej Kazanova (v zelenom), Júlia Savičeva (hnedá) a Júlia Kovalčuk (červená)

Článok o speváčke Glukóze je na blogu už tu aj tu

Танцуй Россия – Глюк’оза, Сати Казанова, Юлия Савичева, Юлия Ковальчук


veľmi-veľmi voľný preklad: Ľudia sme tu prostí, len duchom bohatí. Nemáme ani na šaty. Obnažený je náš driek, nájde sa možno na to liek – výroba našich zbrojoviek. Tancuj, Rusko, nám netreba ropa. Máme tie najkrajšie, najkrajšie, dievčatá, a tých je celá kopa. Ručičky naše zlaté a skúsenosti bohaté. Už nás neuvidíš s holým zadkom nahatých. Nikdy viac už nahatý! Aj v Európe sú takí. Tancuj Rusko, pozeraj, Európa. Ako ťa dobiehame, predbiehame, môžeš to rovno zabaliť. Tancuj, Rusko, pozeraj, Európa. Ako ťa dobiehame, predbiehame, uvidíš len našu peknú riť. 

Глюкоза: танцуй Россия и плачь Европа, а у меня самая красивая …опа – Мы девчонки из простых. Без сережек золотых. Вот таких золотых. Но красивые, пардон. Посмотри со всех сторон. Посмотри со всех сторон… Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Олигархи – не вопрос. Миллионы алых роз. К моим ногам. Я девчонка из простых. Без сережек золотых. Вот таких золотых. Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Танцуй, Россия! И плачь, Европа! А у меня самая, самая, самая красивая …опа. Глюкоза: танцуй Россия и плачь Европа, а у меня самая красивая …опа. Глюкоза: танцуй Россия и плачь Европа, а у меня самая красивая …опа.

 

 

Túto krajinu neporazíš… (?) 


 

_____

(dodatok 9.10.2022)

 

Smugljanka – Saša Kapustina


Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa dirigovať orchester. Keď mala [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 979061x
Priemerná čítanosť článkov: 3695x

Autor blogu