Založ si blog

Princezná Zoe a kňažná Sofia, misia v Moskve

Moskovský Kremeľ, ktorý postavili, zodpovedá jeho historickému vzhľadu z 15. storočia. Rovnako aj kulisa katedrály Nanebovzatia. S pápežským dvorom nebol problém, nasnímali ho v Prahe vo filmových ateliéroch Barrandov. Práve tam inštalovali kulisy pre seriál o Borgiovcoch.

 

Pri natáčaní v exteriéroch využili, samozrejme, aj skutočné, historické časti miest Pskov, Moskva, Borovsk a Novgorod. Na sídlo tatárskeho chána poslúžila step na Astracháni. 

 

Všetko muselo byť, ako v rokoch 1470 – 90. (V čase keď sa Krištof Kolumbus práve, na druhej strane kontinentu, pripravoval objaviť Ameriku.) Pre Sofiu našli rekvizitári starožitný riad a náčinie tej doby. Zlaté mince boli ale narazené fungl nové. Ušili viac, ako tisíc kostýmov. Výstavu o vzniku tohto televízneho projektu videlo plno Rusov. 

 

SOFIA / Cофия (2016) (všetky časti)

 

1. časť 


 

8. záverečná časť 


 

 

Byzantskú ríšu dobyli Turci (1453). Jej vládcovia Palaiologovci, utiekli do večného mesta Rím. Stratili svoju krajinu, bohatstvo a moc, zostalo im však to najvzácnejšie. Princezná Zoé je veľmi mladá, milá a na Grékyňu aj relatívne krásna.

 

Sme v roku Pána 1470. Moskovský vladár Ivan III. už svoju prvú manželku oplakal, keď dostal ponuku od vyslancov z Ríma. Aby sa oženil s byzantskou princeznou v exile – Zoé Palaiologovou. Na obraze vidíme namaľovanú tú najkrajšiu ženu vtedajšieho sveta. Princezná Zoe pochádza z dobrej rodiny, je dedičkou Východorímskej ríše, je pekná aj múdra. Ivanovi sa hneď zapáčila. Sobáš s ňou by jeho prestíži a postaveniu iste len prospel. Nedá sa nikým odradiť. Posiela do Ríma verného vojvodu Chromyho, aby dohodol podrobnosti a nevestu mu hneď doniesol.

 

Zoe túži, ako každé mladé dievča, po milujúcom mužovi a pekných deťoch. Vyrástla ale v Stredomorí, vydať sa do chladnej Moskvy, poplatnej Tatárom…? O tom sa jej zrejme nesnívalo ani v tej najhoršej more. Rodiča Zoé, pred svojou smrťou, zverili jej osud do rúk pápeža Sixta IV.. Pre neho je Zoe len dáma na šachovnici, ktorá pomôže priviesť pravoslávnu cirkev do náruče Ríma.

 

Pápežovi sa neodporuje, Sixtovi IV. už vôbec nie. Keď sa Rusi vzdajú svojej pravoslávnej viery a porazia dobyvačných Turkov, môžu si nevestu odniesť. Prefíkaný vojvoda Chromyj, aby splnil úlohu, pápežovi, bez mihnutia oka, sľúbi všetko čo si len zažiada.

 

Ak si princezná Zoe myslela, že ju v Moskve budú čakať s mávatkami, kruto sa mýlila. Jej príchod sa tam nikomu nepáči. Najviac asi patriarchovi. Tiež pravoverným bojarom to nedá spať. Každý sa bojí o budúcnosť pravoslávnej viery. Kniežatá by navyše radšej po boku Ivana videli svoje dcéry. Prostý ľud tuší v cudzinke posla z pekla. Pred Moskvou si všetci na nič netušiacu princeznú Zoé a jej početný sprievod, počkajú. Ľud chce jej smrť. Ak by tam niekde našli kamene, tak Palaiologičku hádam aj ukameňujú. V poslednej chvíli Ivan III. svoju snúbenicu zachráni.

 

Vládca Moskvy ľudí, ktorí mu neprajú rodinného šťastia, túži o hlavu skrátiť. Dobromyselná Zoe sa pred ním vrhne na kolená a prosí o ich životy.

 

Taký je obsah prvej časti seriálu.

 

Byzantskú princeznú Zoe, po novom krste, volali Sofia. Sobášom sa stala moskovskou veľkovojvodkyňou. Tam ďaleko našla svoju novú rodinu, novú vlasť.

 

Kňažná Sofia urobila všetko preto, aby bol v Moskve konečne poriadok. Dala si priviesť svoju knižnicu. Boli tam tie najvzácnejšie knižky a zvitky zo slávnej knižnice v Alexandrii. (K Byzancii patril aj Egypt.) Týmto činom vzdelanosť na Rusi, vzrástla niekoľkonásobne.

 

Krátko po príchode Sofie do Moskvy sa tam zrútil hlavný chrám. Veľké klenby a kopuly nieje také ľahké postaviť, ako sa to zdá na prvý pohľad. Kňažná sa pozerala na veci a problémy novými očami. Všimla si aj výzbroj moskovskej armády. Vojnu vyhráva len ostrý meč a odvaha – hovorili jej Rusi.

 

Kňažná Sofia zavolala z Talianska všakovakých odborníkov, remeselníkov. Budovy a chrámy, ktoré taliansky stavitelia vtedy realizovali sa stali vzorom pre ďalšiu výstavbu. Aj pre ostatné mestá. Kňažná ocenila kvalitu ruských kožušín ale keď sa chcela vyparádiť mohla sa veru spoľahnúť len na služby talianskych tkáčov, krajčírov a obuvníkov. Itália bola v 15. storočí v technológiách na svetovej úrovni a určovala aj módne trendy. 

 

Odlievači položili základ vojenskému priemyslu. Delá a muškety boli kvalitnejšie a presnejšie. Šetrili materiál aj pušný prach, ich účinnosť sa zvýšila. Taliansky raziči dodávali mince, ktoré na Rusi nevedel nikto napodobniť. Ťažko sa falšovali. Biznis v Moskovskom kniežatstve sa mohol rozbehnúť na plné obrátky. 

 

Medzi tým všetkým kňažná, pre dinastiu Rurikovcov, porodila 8 dedičov.

 

Pápeža v Ríme všetky úspechy kňažnej Sofie neskutočne vytáčali. Zaplatil jej veno a teraz sa musí pozerať, ako sa z Moskvy stáva po páde Konštantínopola jeho náhrada. Druhý Rím… alebo tretí? Vysiela emisárov, aby presvedčili Sofiu k plneniu misie. Neskôr, aby ju zabili.

 

Spolu s remeselníkmi a úkladnými vrahmi, prichádza na Rus aj Sofiin brat a dávny priateľ. Sprisahanci sa pokúsia otráviť Sofiu, potom Ivanovho syna z prvého manželstva a narafičia to na Sofiu… Sofia ako zázrakom všetky úklady a atentáty prežije. Otráviť Ivanovu myseľ žiarlivosťou je možno účinnejšie… 

 

Séria ukazuje najvýznamnejšie momenty vlády Ivana III. Víťazstvo vo vojne s Novgorodom, Litvou a bratmi Borisom a Andrejom. Podarí sa mu tiež vymaniť spod moci Zlatej Hordy. Nakoniec zvládne aj konfrontáciu medzi Sofiou a Jelenou, manželkou najstaršieho syna. 

 

Ivanovi III. a Sofii sa podarilo Moskvu oslobodiť z jarma rozsiahleho tatárskeho štátu Zlatá Horda a spojiť ruské kniežatstvá. Ich vnuk Ivan IV. – Hrozný definitívne porazil Tatárov a otvoril pre Rusko krajinu až po Tichý oceán.

 

Hovorí sa, že sám jeden človek nič nezmôže. Je to pravda ale na Zoé Palaiologos to iste neplatí. Zmenila dejiny Európy, ovplyvnila životy nás všetkých. Keby tu nebolo veľkého Ruska, naše územie by dnes zrejme patrilo k veľkému Tatarstanu, Turecku, Švédsku, Poľsko-Litovsku, Francúzsku, Nemecku alebo Číne… (S tou Čínou možno už trochu predbieham.) 

 

Oceňujem, že tvorcovia seriálu sa snažili o dobovú vernosť v každom detaile a nevybočili veľmi ani zo skutočného historického deja. A nesnažili sa ho nejak veľmi prikrášliť. (Čo sa o iných podobných dielach zo zvyšku Európy, bohužiaľ, nedá povedať.) Myslím teda, že tento pekný farebný seriál nie je určený len ženským očiam, ako by sa zdalo, ale môže si ho pokojne pozrieť celá rodina. 

 

Režia: Vjačeslav Ross, Alexej Andrianov

Scenár: Jelena Rajskaja, Andrej Rubanov, Jekaterina Sazonova

Kamera: Denis Alarkon-Ramires

Hrajú: Marija Andrejeva/Мария Андреева, Jevgenij Cyganov, Nadežda Markina, Viktor Veržbickij, Anna Čipovskaja, Boris Nevzorov, Agrippina Steklova, Vladas Bagdonas

 

seriál София na youtube   – na webe  – 

 

Grigorij Leps – Verím ti, si moja viera

Pesnička zo soundtracku, znie počas záverečných titulkov text


 

 

MARÍJA ANDRÉJEVNA ANDRÉJEVA

Мария Андреевна Андреева

 

Pochádza zo samého stredu Ukrajiny z mesta Kirovograd. Narodila sa v r. 1986. Rodina sa potom presťahovala do Moskvy. Mária tam chodila na základnú školu, gymnázium aj Ščepkinovu divadelnú akadémiu. Škola pre hercov funguje už viac ako 200 rokov a patrí Malému divadlu. Maríja Andréjevna sa stala členkou moskovského Malého divadla. Hrala v mnohých divadelných predstaveniach, filmoch, televíznych inscenáciách a v seriáloch. Najznámejšia je asi zo seriálov Čierna mačka a Sofia. 

 

Pred tromi rokmi sa Máša tajne vydala za stomatológa Antona Kundadzeho. V januári 2020 sa im narodil synček Ilja Kundadze.

 

filmografia, súkromný život, manželstvo, deti

Мария Андреева (биография, личная жизнь, муж, дети)


 

 

ČIERNA MAČKA (krimi seriál, dej sa odohráva v r. 1950) v hlavnej ženskej úlohe: Maríja Andréjeva

Черная кошка – исторический, криминальный сериал (Россия 2016)

všetky dieli seriálu na youtube смотреть онлайн

 

 

BEZ DUŠE / ДухLess (film 2012) Maríja Andréjeva ako Júlia, študentka, aktivistka skupiny Free Radicals. Júlia je hlavná ženská postava jej rozsah je ale takmer epizódny. Film natočili podľa knižného bestselleru, poznajú ho aj v zahraničí. 


Hrdinom filmu je manažér veľkej banky Max Andrejev. Je presvedčený, že život je krásny. Má to čo iní nemajú ani vo sne. Drahé auto, veľký byt, večierky, dievčatá, drogy a iné atribúty života, ktoré považuje za nevyhnutné. V určitom okamihu ale Max príde na to, že v jeho živote niečo nie je s kostolným poriadkom. Jeho svet sa totálne zrúti… (hlavné úlohy: Danila Kozlovskij, Maríja Andréjeva) 

 

Bez duše 2 / ДухLess 2 (2015)


Bývalý zástupca riaditeľa banky Maxim Andrejev, uniká pred trestným stíhaním v Rusku. Teraz si žije na Bali. Surfuje, užíva si slnko, piesok, oceán a peniaze, ktoré si ulial. Raz zachráni život surferovi. Náhodou je to riaditeľ veľkej ruskej štátnej korporácie. Má približne 20 rokov. Roman (akože ten šéf) z vďačnosti ponúkne Maxovi prácu v Moskve. Keď sa o tom dopočujú predstavitelia ruských špeciálnych služieb… radšej ani nebudem pokračovať. (Danila Kozlovskij ako Max a Marija Andrejeva ako osudová Júlia) 

 

 

СНАЙПЕР ОФИЦЕР СМЕРШ сериал — Маша Андреева: медсестра

SNAJPER – Máša Andrejeva ako vojenská zdravotná sestra

youtube

Sme v Stalingrade. Ostreľovač Jegorov pomáha práporu prežiť nemecký útok. Lothar von Diebitz sa zameria práve na Jegorova lebo zastavil nemecký postup. Vojna, pre niektorých, vôbec nie je prekážkou lásky. Jegorov musí zachrániť svoju milovanú Jevgeniu z nemeckého zajatia. Po útoku sa dievča jednoducho vyparilo. O dva roky neskôr dôstojníka Jegorova poslali do Bieloruska, aby našiel zradcu v pluku. Jevgenia padne do jeho pasce. Je nútená pracovať pre Nemcov, pretože von Dibits sa vyhráža, že zabije jej dcéru. Otec je samozrejme Jegorov. Je čas na súboj medzi Jegorovom a Dibitsom.

 

 

Maríja Andréjeva, ako doktorka Kira v seriáli Джульбарс (2020) 

1. a 2. diel (seriál má 8 častí)


Je august 1941. Škola pre pohraničiarov a pre chov armádnych psov je neďaleko hraníc. V ohrození sú aj civilisti, doktorka Kira (Maríja Andréjeva) a jej malá dcérka Lisa. Veliteľ školy pre pohraničiarov Ševcov chápe, že proti sile nemeckej armády nie sú žiadne šance. Snaží sa Kiru, do ktorej je platonicky zamilovaný, a jej dcérku poslať do bezpečia. Do pohraničia pre nich prichádza stranícky pracovník Poljakov (Alexej Barabáš). Je to otec Lisi. Plány sú ale zmarené pre rýchly postup nacistov. Ševcov zachráni Kiru, Lizu a dokonca aj Poljakova. Škola musí ísť do boja. Musia postup okupantov aspoň trochu spomaliť, aby bol čas na evakuáciu mesta. Nemeckým tankom sa postavia do cesty mladí a neskúsení chlapci, spolu so svojimi psami. Pušky v ich rukách a tesáky štvornohých ochrancov hranice, proti tankom a guľometom… 

__

zdroj: internet, ruská wikipédia

 

_____

dodatok (8.6.2022)

 

Napadá mi v tejto súvislosti ešte výrok českého historika (moravského pôvodu) Františka Palackého: „Kdyby nebylo Rakouska, musili bychom ho vytvořit“. Parafráza na Rusko by, myslím, tiež stála za úvahu. Predstavujem si kňažnú Sofiu a jej Ivana, ako sedia vo svojom paláci v malej drevenej Moskve, pijú ruský čaj a vymýšľajú širokú Rus. Teraz Rusko berieme ako samozrejmosť, ale v tom 15-stom storočí to tak naozaj nevyzeralo. V súčasnosti by sme pokojne mohli susediť aj s veľkým Tatarstanom. Ak by teraz nejaké Slovensko bolo, samozrejme.

 

Rusko, či chceme alebo nie, stojí tu ako mohutný a hrozný pohanský boh Moloch. Keď bol ohrozený sám, ochránil aj blchy vo svojom kožuchu. Ten strašný Moloch však prestal pracovať v náš prospech. Začal sa hnevať, plieskať o zem, správa sa iracionálne, ako v ťažkej depresii. Trochu mám strach, že zdochne a rozpadne sa na márne kúsky. Na malé „kniežatstvá“, ako to bolo v časoch kňažnej Sofie. 

 

_____

dodatok (16.7.2022)

 

dynastia RURIKOVCOV 1-4 diel


.

dynastia RURIKOVCOV 5-8 časť


Patty Pravo – ak ťa stratím, P. P. Arnold – nastal ten čas

25.12.2023

patty pravo – ak ťa stratím, bábika zdroj obr. Na začiatku apríla 1948 sa v Taliansku narodilo dievčatko so zelenými očkami. Nicolettka Strambelli. Neviem prečo ale vyrastala u starých rodičov. V Benátkach. Počul som, že to vraj bola veľmi chudobná rodina. Zrejme tam bývali v nejakom starom, vlhkom dome. Na konzervatóriu Nicoletta 4 roky hrala na klavír a učila sa [...]

Vojdi do môjho srdca, Pola Raksa, Ukrajina má talent, Tmavá noc, Slot, Syn bolesti

08.05.2023

vojdi do môjho srdca Pred štyridsiatimi rokmi naša štátna televízia natáčala videoklipy (teraz už nie). Boli vysielané raz za týždeň v programe Triangel. Páčila sa mi hlavne Marcela Březinová. Tá pesnička je tiež veľmi pekná, objavná a moderná. OK Band – „Říkáš, že jsme si souzeni“ (1984) _____ Pola Raksa Herečka [...]

Husičky a Veronika. Kristínky. Daneliya. Barbara. Peter a víly

28.04.2023

Veronika Rabada – Husičky _____ chrystyna solovij Kristínka spieva praobyčajné Lemko-Rusínske ľudovky, pritom ale celá horí. To mladé dievča spieva rukami, nohami, celým svojim ukrajinským telom a celou svojou širokou ukrajinskou dušou. Mystickým výrazom a zanietením dostáva do tranzu aj plne vypredané štadióny. „Христина [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Viliam Kusi

satira, básňički, kresbički, pesňički (píšem kusou slovenčinou)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 265
Celková čítanosť: 985138x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu